Slik skal fremtidens jagerflygere trene

Før pilotene skal utføre komplekse manøvre med F-35, vil de få gjennomgående trening i høyteknologiske simulatormiljø. Minst 40 prosent av treningstiden for fremtidens jagerflygere vil foregå i simulator. Foto: US Air Force
Før pilotene skal utføre komplekse manøvre med F-35, vil de få gjennomgående trening i høyteknologiske simulatormiljø. Minst 40 prosent av treningstiden for fremtidens jagerflygere vil foregå i simulator. Foto: US Air Force

Simulatorer med spillteknologi blir et viktig element.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

F-35 kampfly skal dekke samme behov som F-16 gjør i dag: Pilotene skal kunne utføre nasjonale beredskapsoppdrag, Nato-beredskapsoppdrag og internasjonale operasjoner.

Men F-35 flygere skal totalt kunne operere i nesten dobbelt så mange roller sammenlignet med det F-16-pilotene er pålagt i dag.

– Å fylle disse behovene ventes å kreve mye mer av både fly og pilot på grunn av at truslene og kravene endres. Med F-35 ser vi en nesten fordobling i antall roller, sier prosjektleder for trening av fremtidens F-35-piloter, Tord Aslaksen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her sprenger Forsvaret fregatten i fillebiter

Operative krav

Aslaksen har 1700 timer i F-16 og cirka 2100 timer totalt som flyger, to år i Operativ Test og Evaluering av F-16, og har ansvaret i Kampflyprogrammet for at F-35 pilotene skal tilfredsstille fremtidens operative krav.

De øknomiske rammene som bevilges i Kampflyprogrammet er 20 prosent større sammenlignet med F-16. Kravene som stilles sett opp mot disse rammene krever likevel en høy grad av nytenkning og optimalisering av det fremtidige treningsprogrammet for å få kabalen til å gå opp.

Tid er den mest kritiske faktoren, fordi pilotene ikke kan pålegges lengre arbeidsdager enn de allerede har.

Løsningen for å kunne imøtekomme dette er at pilotene vil ta i bruk simulatorteknologi i mye større grad enn før.

Hele 40 prosent av treningstiden til fremtidens jagerflygere i Luftforsvaret vil legges til simulator.

Oberstløytnant Tord Aslaksen har cirka 2100 timer totalt i cockpit som flyger, hvorav 1700 i F-16. Han har ansvaret for at F-35 pilotene skal tilfredsstille fremtidens operative krav, og for å greie det vil hele 40 prosent av treningstiden til fremtidens jagerflygere i Luftforsvaret vil legges til simulator. Foto: Endre Lunde

Les også: Nå har F-35-motoren flere norske deler

– Et kvantesprang

Til sammenligning bruker F-16-pilotene i dag omtrent ti prosent.

Vi har tatt et kvantesprang hva gjelder økning i bruk av simulator, sier Aslaksen.

Hvorvidt 40 prosent representerer den maksimale grensen for hvor mye trening som kan legges i simulatoren vil vise seg når man får benyttet simulatorene i normal treningssammenheng over tid.

Simulatorene som tilbys F-35 skal ha en funksjonalitet og visuell gjengivelse som gjør det mulig å benytte simulator for et stort antall av de identifiserte treningsoppdragene som flygerne må utføre årlig.

Benytter spillteknologi

Simulatorteknologi ble først tatt i bruk på 80-tallet. Siden da har mye skjedd innen hardwareytelse, men kanskje enda mer innen utvikling og effektivisering av algoritmer og metoder innen simulering. Teknologiutviklingen skjer raskt også innen sivil spillindustri.

– Dataspill brukes til underholdning, mens Forsvarets spill og spillteknologi brukes til trening. Det er en vesentlig forskjell, men det er viktig at Forsvaret utnytter spillteknologien til sitt formål, sier kybernetiker og FFI-forsker Karsten Bråthen.

Simulatorer og simulerte styrker kan dermed operere sammen i et blandet virtuelt og virkelig miljø.

FFI har blant annet utviklet en simuleringsmodell, Treff, av treningskonseptet for F-35, som identifiserer og forstår faktorer som påvirker pilotenes evne til å vedlikeholde sin status som kampklare med hensyn til treningsprogrammet.

– Et simulatormiljø er mer analyserbart og målbart enn et reelt miljø, sier Bråthen.

Les også: Hybrid amfibiefly skal frakte folk til hytta

Dobling av kravene

Aslaksen sier til Teknisk Ukeblad at Kampflyprogrammet står overfor tre hovedutfordringer i arbeidet med å imøtekomme doblingen av krav til fremtidens piloter.

  1. F-16-pilotene jobber i dag mer enn ett årsverk. Selv om treningsbehovet blir større, kan arbeidsmengden ikke øke. Det krever tidsbesparende løsninger.
  2. Hver flytime med F-35 er dyrere sammenlignet med F-16. Dette krever kostnadsbesparende løsninger.
  3. F-35 kampfly har kapasiteter og måter å utføre hemmelighetsstemplede operasjoner på, eller operasjoner som man ikke ønsker å trene på i luft i fredstid. Det krever andre måter å trene på enn faktisk flyvning av denne type oppdrag.

Men økningen i antall kampflyroller tilsvarer ikke en proporsjonal økning i pilotenes treningsbehov.

Optimaliserer treningseffekten

Målt i antall identifiserte treningsoppdrag resulterer doblingen av antall kampflyroller i cirka 25 prosents økning i antall treningsoppdrag i forhold til F-16, fordi trening innenfor én rolle kan bidra til å redusere behovet for trening innenfor en annen rolle.

Målt i tid skal dette tilsvare en økning på 15 prosent, som blant annet skal kunne gjenvinnes i tiden pilotene normalt ville brukt på for eksempel å takse på flystripa.

– Vi skal heller ikke kimse av behovet for å kunne trene inn noen repetitive grep på de nye kampflyene, kommenterer Aslaksen.

Totalt åtte F-35 simulatorer skal brukes, i motsetning til to F-16 simulatorer. De fire første F-35-simulatorene ankommer Norge i 2017.

Les også: Frakter amerikanske stridsvogner med hjelp av norsk teknologi

– Klin likt

– Det som er essensielt er at F-35 simulator vil ha software og cockpit klin likt som flymaskinen, og simulatorene har derfor seilt opp som et meget solid verktøy i arbeidet med å finne en løsning på alle disse tre utfordringene, sier Aslaksen.

I utviklingen av treningsprogrammet til F-35 er det kartlagt hvor mange av treningsoppdragene som kan legges til simulator i stedet for å utføre dem i flyet.

– Først ble alle treningsoppdragene lagt til simulatoren. Deretter ble hvert oppdrag gjennomgått og vurdert ut fra om simulatoren ga god nok trening for flygeren, sier Aslaksen.

Oppdrag der simulatortrening ikke ble ansett som tilstrekkelig ble overført til trening i fly.

Resultatet av analysen, at cirka 40 prosent av treningsprogrammet kan legges til simulator, vil minimere tiden der flygeren forbereder seg og gjør seg klar til trening. Treningen i simulator vil også kunne gi store kostnadsbesparelser.

Kan økes

Aslaksen utelukker ikke at andelen på 40 prosent kan økes noe, men anser per i dag 40 prosent som den maksimale planleggingsfaktoren vi bør benytte.

En undersøkelse foretatt av den uavhengige tenketanken Rand har kartlagt hvordan bruk av simulator kan påvirke virkelighetsoppfatningen, og advarer mot at simulatortrening får ta for stor andel i det totale treningsforløpet.

- Dersom flygerene pålegges å trene mer i simulator enn i fly, vil man nemlig kunne risikere at virkelighetsoppfatningen påvirkes slik at de kan stå i fare for å tar høyere risiko når de er ute og flyr, påpeker Aslaksen.

I simulatorene vil pilotene også utføre trening som man av hemmelighetsstempling av kapasiteter, samt sikkerhetshensyn, ikke ønsker å trene i flyet.

Simulatortrening for norske F-35 piloter starter i USA i 2016.

Les også:

Ubemannede norske våpen skal beskytte den amerikanske hæren

Se F-35 ta av vertikalt

Kongsberg trenger 40 nye rakettforskere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Norsk melkeproduksjon må kuttes med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Du trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum
Siste nytt
10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerNorsk melkeproduksjon må kuttes med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilDu trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus