Meny

Flere tusen tyskere evakuert fra flom

En gutt bruker båt for å ta seg fram i den flomrammede byen Bernburg i Tyskland, der elven Saale har gått over sine bredder. Elven er en sideelv til Elben, der vannstanden nå er over 5 meter høyere enn normalt. Foto. Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i de flomrammede områdene nordøst i Tyskland blir stadig mer alvorlig. Flere tusen mennesker ble lørdag evakuert fra sine hjem nordøst i landet.

Særlig i delstaten Sachsen-Anhalt skaper den rekordhøye vannstanden i elven Elben og flere sideelver problemer der de store vannmassene siger nordover.

Lørdag ettermiddag fikk alle de om lag 8.000 innbyggerne i byen Aken, 60 kilometer sørøst for Magdeburg, én time på seg til å forlate sine hjem, skriver avisen Mitteldeutsche Zeitung på sin nettavis.

Også flere andre steder langs Elben har folk fått beskjed om å evakuere. Blant annet i småbyen Klein-Rosenburg, der 3.000 mennesker oppfordres til å ta seg fram til høyereliggende steder i området.

Beredskapsmyndighetene frykter nemlig at en 150 meter lang strekning av diker kan briste i nærheten av småbyen, der sideelven Saale renner ut i Elben.

Les også: Forbereder seg på flomtopp i Budapest

Katastrofeturisme

Lenger nord, i delstatshovedstaden Magdeburg, var vannstanden i Elben lørdag oppe i rekordhøye 7,30 meter. Vanligvis er Elben bare to meter dyp på dette stedet.

Vannstanden er nå en halv meter høyere enn under flomkatastrofen i 2002, da den forrige rekorden ble slått.

Samtidig som folk bes om å evakuere, oppfordres også frivillige om å hjelpe til med å lempe sandsekker for å forsøke å sikre dikene langs Elben.

Men mange blir bare stående og se på elven i stedet for å hjelpe til, og det skaper problemer, sier lederen av den tyske brannvernforeningen, Hans-Peter Kröger.

Les også: Storflom skaper fortsatt frykt og kaos

– Katastrofeturisme er et alvorlig problem. Nysgjerrige blokkerer veiene med bilene side, står i veien for redningsmannskapene, svekker sikkerheten til dikene og setter dermed også seg selv i fare, sier Kröger, som nå truer med å tvinge folk til å hjelpe til.

Ber om hjelp

Imens ber Sachsen-Anhalts delstatsminister Reiner Haseloff om hjelp fra resten av Tysklands delstater.

– Dette er en nasjonal oppgave der de 16 delstatene og forbundsstaten bør stå sammen, sier han.

Les også: Over en halv milliard i flomerstatninger

Foreløpig har den tyske forbundsregjeringen lovet 100 millioner euro i katastrofehjelp til de flomrammede områdene.

70.000 brannfolk og over 11.300 soldater i tillegg til tusenvis av frivillige forsøker nå å få demmet opp vannmassene, som hittil har kostet sju mennesker livet i Tyskland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus