Meny

Vil finne den som lekket overvåkingsaken i USA

USAs president Barack Obama forsvarer amerikanske myndighetenes overvåking av telefoner og dataservere. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus har trolig startet jakten på den eller de som lekket de topphemmelige opplysningene om at sikkerhetstjenesten NSA overvåker telefonsamtaler og datatrafikk.

Det opplyser regjeringstjenestemenn i Washington. Blant dem som er med på jakten, er FBI og det amerikanske justisdepartementet.

Det var den britiske avisa The Guardian som først kom med avsløringene om at den militære etterretningstjenesten NSA hadde fått tilgang til opplysninger om telefontrafikken til flere millioner kunder hos Verizon.

Siden er det kommet nye avsløringer om at etterretningen har fått tilgang til serverne til selskaper som Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

Les også: Obama og Xi står sammen mot cyberangrep

Zuckerberg irritert

Avsløringene har vakt både oppsikt og fordømmelse. Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg kommenterte fredag saken i en melding på sin Facebook-side.

– Facebook er ikke, og har aldri vært, delaktig i noe program som gir USAs eller andre regjeringer direkte tilgang til våre servere. Vi har aldri fått en forespørsel eller domstolsbeslutning fra noen myndighet der vi har blitt bedt om å gi i fra oss metadata som Verizon skal ha fått. Hvis så var tilfelle, hadde vi bekjempet det aggresivt, skriver Zuckerberg.

Les også: – Rammer definitivt nordmenn

Ifølge nyhetsmeldinger har NSA og FBI direkte adgang til flere servere som gjør at de kan spore og har kjennskap til så å si alt en person gjør på nettet. Dette gjelder både bruk av lyd, video, fotografier, eposter og nettlogger.

Les også: Obama forsvarer overvåking av telefon og nett

Adgangen er en del av det strengt hemmelige programmet for antiterrorisme, PRISM, ifølge Washington Post.

EU kritisk

Også i Europa blir avsløringene møtt med fordømmelse.

– Monstruøst, sier Peter Schaar, EUs kommissær for datasikkerhet og informasjonsfrihet.

– Forsikringer fra USAs regjering om at overvåkingen ikke rettes mot amerikanske borgere, men mot folk utenfor USA, beroliger meg over hodet ikke, sier han.

USAs president Barack Obama forsvarer den massive overvåkingen av telefoner og servere. Ifølge ham er tiltakene både lovlige og nødvendige.

Les også: Her er presentasjonen som feller NSA

– Ingen lytter på telefonsamtalene dine. Det er ikke det dette programmet handler om, forsikrer Obama.

Obama har også sterk støtte i Kongressen i saken, selv fra sine vanligvis argeste kritikere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus