Meny

Obama og Xi står sammen mot cyberangrep

Toppmøtet i Palm Springs er det første møtet mellom Barack Obamas og Xi Jinping etter at han ble Kinas president. Begge hadde store forventninger til møtet. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Xi Jinping er enige om at de må stå sammen for å bekjempe hacking og annen datakriminalitet.

Cyberangrep har i det siste utviklet seg til å bli et stridstema mellom Washington og Beijing.

De to presidentene innledet fredag et toppmøte på et avsidesliggende sted i Sør-California, der både rammen og tonen rundt møtet var uformelt, selv om temaene var viktige nok.

Det er første gang de to presidentene møter hverandre etter at Xi ble Kinas president.

Viktig for verden

På et pressemøte etterpå sa Obama at han og Xi var enige om at det er nødvendig å etablere et felles sett med regler om det ømtålige emnet datasikkerhet. Og Xi er enig i at stormaktene må undersøke mulighetene for å få bremset datakriminaliteten.

Da de to statslederne møtte pressen før møtet kunne ta til, sa Obama at et godt og sterkt forhold mellom de to største økonomiene i verden er viktig. President Xi svarte med å si at det er plass til to stormakter ved Stillehavet.

Den amerikanske presidenten sa også at han ville finne ny modell for samarbeid mellom de to landene.

Kinas president etterlyste nettopp en slik modell, og sa at han håper møtet vil pensle ut fremtiden for det amerikansk-kinesiske samarbeidet.

Felles utfordringer

Det var på forhånd knyttet store forventninger til møtet. Målet er å skape et nytt forhold mellom USA og Kina, blant annet basert på gode personlige forbindelser mellom de to lederne.

Verken Obama eller Xi unnlot å medgi at det er spenninger mellom USA og Kina, og at det nettopp derfor er viktig å bygge opp et godt samarbeid.

Obama pekte blant annet på at de to landene står overfor flere felles utfordringer som blant annet Nord-Korea og klimaendringer.

Men Obama passet samtidig på å understreke overfor Xi USAs syn på respekt for menneskerettigheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus