Meny

Arbeidstidsreglene brutt over 50.000 ganger

LOVBRUDD: Sykehusene i Vestre Viken bryter arbeidsmiljøloven. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusene i Helse sør-øst har fram til mai i år registrert nesten 55.000 lovbrudd knyttet til arbeidstid.

TV 2 har bedt alle sykehus i området til Helse sør-øst om å oppgi hvor mange ganger de selv har brutt loven i forhold til arbeidstid hittil i år. Svaret de fikk var ikke mindre enn 54.974.

Loven brytes ved at sykepleiere og leger jobber for lenge, for ofte og har for lite fri. Ekstreme tilfeller blir rapportert inn.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det skal være mulig å drive innenfor lovens rammer, og at det er et ledelsesansvar på sykehusene. Han varsler nå at sykehusene må legge om driften slik at mer skal skje innenfor ordinær arbeidstid.

Les også: – Høyre vil tillate maksimum 400 timer overtid i året

– Vi må legge opp sykehushverdagen slik at det skjer innenfor en veldig viktig lovs rammer. Jeg har blant annet foreslått at vi utvider sykehusdøgnet, og bruker mer av sykehusdøgnet til å gjøre jobbene. Da får vi mindre press på arbeidsfrister, sier Støre.

Ledelsen i Vestre Viken sier de jobber aktivt med å få ned tallet på lovbrudd, og at situasjonen er under kontroll.

Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, mener dette burde bekymre flere enn ledelsen i Helse sør-øst.

Les også: Ansatt jobbet 41 timer i strekk

– Jeg har fått inn bekymringsmelding fra ansatte som er bekymret for egen helse og pasientenes sikkerhet. De har fortalt om arbeidsdager på 24–25 timer og arbeidsuker på opp mot 100 timer, sier Thorne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus