Høgli berget VM-drømmen

Tom Høgli feirer scoringen som reddet ett poeng for Norge i Albania. (NTB scanpix)

Uvanen landslaget ikke greier å legge av seg er i ferd med å knuse drømmen om en VM-sommer i Brasil neste år, men Tom Høgli skapte håp med 1-1-målet mot Albania.

I det 87. minuttet av en kamp som virket tapt kastet venstrebacken seg fram og nikket høyreback Espen Ruuds hjørnespark i nettet. Det var Norges åttende corner i kampen, og den første virkelig farlige.

Scoringen slo av lyden på tribunene, der festen var i full gang.

For sjette gang på seks kamper i kvalifiseringen fikk motstanderen det første målet, men for fjerde gang kom Norge tilbake og berget poeng.

Spaniaproff Valdet Ramas solomål i det 41. holdt på å senke Norge. Han fikk ballen bak Espen Ruud og satte fart, skar inn i feltet og fant en luke for skudd. Ballen gikk inn i nærmeste hjørne utenfor Rune A. Jarsteins rekkevidde.

– Det var skuffende. Han skal ikke få lov til å gå så lenge, sa Egil Olsen, som registrerte at laget virket overtent og gjorde mange enkle feil.

Norge kjørte kampen i annen omgang, men greide ikke å skape skikkelig store sjanser før Høgli ble redningsmann. Drillo var noen minutter fra å måtte tåle fire målløse kamper på rad for første gang i sin karriere som landslagssjef, men selv med 1-1 henger VM-håpet i en tynn sytråd.

Norge har resultater i verdensklasse når laget scorer først. De 19 gangene det har skjedd i Drillos annen periode som landslagssjef er omsatt i 17 seirer, én uavgjort og bare ett tap. Men i det siste har laget pådratt seg en fryktelig uvane med å komme under. Fredag skjedde det for 11. gang i 2012 og 2013. Bare fire ganger i samme periode har Norge scoret først, og altså ingen i VM-kvalifiseringen.

Dårlig start

Norge holdt på å få en fæl start i Tirana, der byen og tribunene kokte i timene før avspark. Allerede etter ti sekunder pådro Espen Ruud seg gult kort da han måtte ty til et tjuvtriks for å rette opp en norsk misforståelse.

Frisparket endte i en heading som Jarstein med nød og neppe slo til corner, og Albania hadde to farlige hjørnespark før Norge greide å komme seg ut av forsvar.

Likevel fikk Drillo rett i at det ikke ble noe albansk stormløp. Hjemmelaget framsto heller forsiktig og ga ikke bort mye rom eller overvettes mange kontringssjanser.

Joshua King, en av tre U21-spillere i startoppstillingen, innledet friskt. Etter ni minutter lurte han venstreback Ansi Agolli, føk inn i feltet og avsluttet hardt fra spiss vinkel. Keeper ga retur, men Tarik Elyounoussi greide ikke å få den på mål.

Det forble Norges største sjanse i første omgang. Pasningsspillet var for upresist, og dødballservene traff som regel et albansk hode. Markus Henriksens volleykanon utenfor i returrommet etter et hjørnespark i det 30. minutt var eneste norske dødballsjanse.

En tilskuer med laserpenn gjorde for øvrig sitt beste for å forstyrre de norske spillerne.

Knallperler

Ingen av lagene hadde greid å feste noe grep før Rama viste seg fram noen minutter før pause. Hans scoring ble etterfulgt av knallperler, bluss og et ellevilt leven på tribunene.

Ved pause ble Valon Berisha fjerde U21-spiller i det norske laget da han erstattet en blek Elyounoussi. Norge styrte spillet etter pause, men det var Albania som fikk de største sjansene. Jarstein slo en nikk fra Hamdi Salihi i tverrliggeren, og Høgli måtte redde på streken etter et hjørnespark.

– Vi er for dårlige offensivt. Det er altfor fantasiløst, og det er noe vi må jobbe med, sa Ruben Yttergård Jenssen.

Mot slutten byttet Albania ut spissen Salihi med en forsvarer, mens Norge flyttet Brede Hangeland opp som spiss. I stedet var det to andre forsvarere som berget poeng. Ruud tok corneren fra høyre fordi Jenssen nettopp var byttet ut.

– Det ble en lett scoring på en god corner, sa Høgli.

Skal Norge komme til VM, må høstens fire kamper vinnes. Da må Norge begynne å score først.