Meny

Forbereder seg på flomtopp i Budapest

Et par vandrer i en oversvømt gate nær elva Elben i byen Pirna øst i Tyskland. Vannet i Elben steg fredag mer og raskere enn ventet, og i byen Magdeburg ble det spådd en vannstand på 7.20 meter søndag – det normale er rundt to meter. Inntil fredag var det meldt om 15 omkomne i oversvømmelsene i Europa, og bare i Tyskland er det materielle skader for mange milliarder. Foto: Thomas Peter (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av ungarere jobber intenst med å sikre diker med sandsekker mens de venter på at Donau skal nå flomtoppen. Lenger nordvest fortsetter kampen mot oversvømmelser langs Elben.

De verste elveflommene i Europa på over et tiår har ført til enorme ødeleggelser i Østerrike, Tyskland, Tsjekkia og Ungarn, der Donau hadde nådd rekordhøye nivåer fredag morgen. Også langs Elben har flomvannet gjort stor skade.

Inntil fredag ettermiddag var det ifølge BBC meldt om 15 omkomne i oversvømmelsene i Europa. Fagfolk tror at de økonomiske skadene bare i Tyskland vil overstige 11 milliarder euro eller 84 milliarder kroner.

Les også: Storflom skaper fortsatt frykt og kaos

Sandsekker

Gjennom hele natt til fredag jobbet over 10.000 frivillige ungarere side om side med sivilforsvaret og militæret ved Donau. De lempet sandsekker for å forsterke dikene langs et 700 kilometer langt strekk av elven.

– Hvis vannet truer med å ta med seg huset ditt, er det ingen som stiller spørsmål ved hva slags folk som hjelper til med å redde det, sa Gabor Veres, som deltok i innsatsen. – Når ødeleggelser truer, står ungarerne sammen, mente en ikke navngitt kvinne som bor nær Donau i Budapest.

Flomtoppen i den ungarske hovedstaden er ventet å komme førstkommende mandag, når vannstanden i elven ifølge ekspertene vil stige til 8,85 meter over normalnivået. Det er 25 centimeter høyere enn den forrige flomrekorden fra 2006.

Les også: Minst ti døde, tusenvis evakuert på grunn av flom

Elben

I det østlige Tyskland steg vannet i Elben mer og raskere enn ventet fredag. I byen Magdeburg har det vært ventet at flommen ville kulminere med en vannstand på 7,20 meter søndag, men nå er denne prognosen endret til 7,30 meter.

Normal vannstand i Elben ved Magdeburg er rundt to meter, og ifølge borgermester Lutz Trümper må innbyggerne forberede seg på at vannet blir stående mer enn fem meter høyere enn dette i rundt fem dager. – Utfordringen blir å holde ut denne tiden, sier Trümper.

Les også: Styrtregn i byene koster langt mer enn flom

Flomtoppen flytter seg nordover i Tyskland, og nådde fredag områder i delstaten Sachsen-Anhalt. I regionen Anhalt-Bitterfeld fikk rundt 10.000 mennesker beskjed om å forlate hjemmene sine og søke seg til områder som ikke trues av oversvømmelser.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus