Meny

EKSPERT:

– Rammer definitivt nordmenn

Luftfotografi av NSA datainnsamlingssenter i Bluffdale, Utah. Foto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspert er overbevist om at den amerikanske overvåkingen også omfatter norske borgere.

Ifølge avisene The Washington Post og The Guardian skal amerikansk etterretning ha hatt direkte tilgang til informasjon om brukerne til flere nettgiganter. Dette avises av de ni selskapene, som blant annet inkluderer Facebook og Google.

– Jeg tror man må forutsette at det er ganske mange land i verden som overvåker nettet, med ønske om å få tilgang på dataene våre. Uavhengig av om dette opplegget omfatter amerikanske borgere eller ikke, rammer det nok definitivt norske, i og med at vi ikke er amerikanske borgere, sier direktør for Internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, til ABC Nyheter.

– For den vanlige nordmann kan man nok ha som utgangspunkt at man ikke er så veldig interessant for NSA, men det prinsipielle her er interessant.

– For det første må man forvente at det forekommer slik overvåking. For det andre er nok denne typen programmer etablert for å slippe å gå den traurige veien om domstolene. Det kan ha ganske dramatiske konsekvenser. Her må norske myndigheter ta ansvar og være våre ombudsmenn i verden. De må forlange at norske data ikke blir overvåket eller tatt i bruk uten at det foreligger en rettskraftig kjennelse. Å snu på det hele og si at vi skal slutte å bruke tjenester der dataene på en eller annen måte flyter innom USA, det er ganske utopisk. Hvis vi summerer opp Skype, Google, Facebook, Microsoft, AOL og disse vil folk være innom dem. 

– Tror du norske hemmelige tjenester bedriver slik overvåking?

– I utgangspunktet er det spekulasjon. Jeg har ingen grunn til å tro at de verken gjør det eller ikke gjør det. I utgangspunktet liker jeg å tro at vi har et bedre lovverk rundt de hemmelige tjenestene i Norge, slik at det ikke er like stor grunn til bekymring her.

Amerikanske spioner har direkte tilgang til serverne til ni internettgiganter, inkludert Apple, Facebook, Microsoft og Google i et omfattende anti-terrorprogram som rammer utlendinger, heter det i avisreportasjer torsdag. 

Les også: Her er presentasjonen som feller NSA

– Kan se dine ideer ta form

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge.Torgeir Waterhouse i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge.

Det hvite hus avviser at man spionerer på amerikanere, men insisterer på at man må bruke alle tilgjengelige verktøy for å trygge USA. The Washington Post siterer en etterretningsoffiser som hevder National Security Agency (NSA) har direkte adgang til internettbedriftenes servere, der de kan spore enkeltindividers tilstedeværelse på nett via lyd, video, fotografier og e-post.

Enkelte av de største selskapene i bransjen er omfattet av programmet, kjent som PRISM. Disse inkluderer Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Apple, PalTalk, AOL, Skype og YouTube, ifølge avisrapportene.

Lekkasjen kommer fra en etterretningsoffiser med «førstehåndskunnskap om disse systemene og bekymring for deres egenskaper».

– De kan bokstavelig talt se ideene dine ta form mens du skriver, sier offiseren.

Les også: IT-forsker: – Solid dokumentasjon på overvåkning

– Bør være bevisst

– Kjernen i denne saken er hvor langt myndighetene skal kunne gå i å detaljovervåke det du og jeg driver med, og på hvilket vis de skal få tilgang til disse systemene. Man må bare forvente at på et eller annet tidspunkt vil myndigheter kunne få tilgang til data. Det som gjør denne saken dramatisk er ikke at myndigheter får tak i data, men at de har kunnet sitte rett på systemene og få tilgang til data uten å gå veien om en uavhengig domstol. Det de gjør, ifølge beskrivelsen vi har fått, er at de får tilgang rett inn i databasene og plukker det de vil uavhengig av en tredjeparts vurdering, sier Waterhouse.

– Man bør være bevisst på hva slags data man lagrer i det hele tatt. Hvor har man hvilke data. Hvis du har noe som er supersensitivt og som er problematisk at blir tilgjengelig for andre lands myndigheter må du være bevisst på hvor du lagrer det. Men i utgangspunktet bør man være pragmatisk og tenke at hvem som ser dine feriebilder er kanskje ikke så nøye, sier han.

– Det vi ser her er det vi ikke skal ha, nemlig hemmelige tjenester som uten filter får tilgang på data om deg og meg. Det er av denne grunn vi har etablert et domstolfilter.

Les også: – USA overvåker sosiale medier

Avviser

Internettgigantene nekter på sin side for å ha åpnet døren for amerikansk spionasje.

– Vi har aldri hørt om PRISM, sier Apple-talsmann Steve Dowling, ifølge AFP.

– Vi gir ingen myndighetsbyråer direkte adgang til våre servere, og alle byråer som ber om kundedata må få en rettslig kjennelse.

Facebooks øverste sikkerhetsansvarlige Joe Sullivan sier det gigantiske sosiale nettverket ikke gir adgang for regjeringsorganisasjoner. Også Google og Microsoft fastholdt at de bare avslører det som er rettslig påkrevet. Det hvite hus sier som tilsvar til avisreportasjene, som også står på trykk i britiske The Guardian, at amerikanere ikke blir spionert på, men man avviste ikke at programmet eksisterte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus