– Forsvarssjefen var ikke inhabil

Forsvarssjef Harald Sunde møtte torsdag pressen på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Forsvarssjef Harald Sunde møtte torsdag pressen på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjef Harald Sunde var ikke inhabil da han innstilte vennen Karl Egil Hanevik som ny sjef for spesialstyrkene, mener Forsvarsdepartementets juridiske avdeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sunde har selv avvist at han var inhabil da Hanevik ble utnevnt til sjef for spesialstyrkeavdelingen i Forsvarsstaben.

– Det ble fremmet en klar innstilling til meg, som jeg ekspederte videre til Forsvarsdepartementet. Jeg var ikke involvert i saksbehandlingen, sa Sunde torsdag.

Hanevik er ifølge Bergens Tidende toppoffiseren som skal ha kommet med press og trusler om avlytting mot ansatte i Marinejegerkommandoen.

KOMMENTAR: Forsvarssjefen har ingen mening

Forlover og faddere

Sunde var forlover da Hanevik giftet seg i 1994, og de to er også faddere for hverandres barn.

Dette «kan tale for en noe sterkere relasjon mellom de to» – mener juristene i Forsvarsdepartementet.

Imidlertid valgte de fredag å legge mer vekt på at både Sunde og Hanevik i hver sin skriftlige redegjørelse mener at vennskapsforholdet dem imellom ikke lenger er like nært som tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturlig vennskap

Sunde sier om sitt forhold til Hanevik at det er «godt og på lik linje med mange andre offiserskollegaer».

Hanevik sier på sin side at forholdet til Sunde er «kollegialt og nøkternt vennskapelig, slik det gjerne blir mellom offiserer som tjenestegjør på samme sted».

Begge understreker at de ikke står i nær relasjon til hverandre.

Om Sundes forlover-rolle skriver Hanevik at «han stilte opp da min ektefelle og jeg giftet oss i 1994 mens vi var i utlandet».

Tvil om dømmekraft

Sentrale politikere har reagert skarpt på at Sunde ikke ba om å få sin habilitet vurdert da Hanevik ble innstilt som spesialoperasjonenes sjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsvarssjefen avslører en mangel på dømmekraft som er skummel når han har en så viktig rolle som den han har, sier Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen til VG.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens nestleder Per-Kristian Foss (H) sier til samme avis at forsvarssjefen var i et grenseland, og at det da er klokt å be om en vurdering, mens KrF-medlem av komiteen, Geir Bekkevold, beskriver Sundes håndtering som klønete.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke personlig nær

Forsvarsdepartementets jurister slår fast at de har lagt «avgjørende vekt» på Sundes og Haneviks skriftlige redegjørelser, der begge presiserer at de ikke har en nær personlig relasjon med hverandre.

«På denne bakgrunn mener vi at det ikke foreligger et spesielt nært personlig vennskapsforhold mellom forsvarssjefen og brigader Hanevik. Deres relasjon beskrives som et vanlig godt bekjentskap og samarbeid. Dette leder ikke til inhabilitet», lyder konklusjonen i vurderingen.

Alvorlig

Da Sunde møtte journalistene torsdag, slo han fast at han ser alvorlig på påstandene om trusler og press.

– Jeg har aldri i min 40 år lange militære karriere opplevd noe lignende. Jeg er trygg på at Forsvarsdepartementet gjør grundige undersøkelser og sørger for at alle impliserte parter blir hørt, sa han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa også at det er naturlig med frustrasjon i omstillingsprosesser som berører den enkelte kraftig.

Stortinget skal behandle forslaget om felles organisering av spesialstyrkene 17. juni, mens varslersaken ligger hos kontroll- og konstitusjonskomiteen som har bedt om svar på sju spørsmål fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innen tirsdag.