Meny

Sør får finværet fra nord – men bare til låns

Mohammedade Miri (16) innrømmer at det er iskaldt, likevel lot han seg friste til å svømme i Telegrafbukta utenfor Tromsø fredag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Østlandet mot slutten av helgen får godvær, blir det dårligere i nord. Men midt i neste uke snur det igjen, og Nord-Norge får det best.

Godværet i sør vil vare fram til tirsdag eller onsdag, forteller statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det blir en del sol, men vi må vente enkelte lokale regnbyger, særlig i indre strøk og på ettermiddagen. De kommer plutselig ut av ingenting. Det dannes bygeskyer på ettermiddagen, men aktiviteten er vesentlig mindre enn hva den har vært den siste tiden, sier meteorologen.

Sjekk hvordan været blir der du bor

– Mal verandaen

Når det gjelder aktiviteter som å male verandaen, er rådet fra meteorologen at man kan satse på det.

– Ja, jeg vil nå si det. Det har ikke vært så mange muligheter til nå i år, så man bør begynne å tenke den tanken, forteller Mentzoni.

Mot midten av neste uke blir været i sør igjen ustabilt, og faren for mer nedbør er til stede. Da vil også dagtemperaturen, som ventes å nå 20 grader mange steder i starten av uka, falle litt.

Vestlandet og Trøndelag vil også få bra vær fra rundt søndag, men godværet vil komme senest til Trøndelag, der det blir enkelte regnbyger også søndag.

Langt land

De nordlige delene av landet vil få en overgang til mer ustabilt vær i løpet av helgen. Temperaturene vil også falle, før været blir bedre i midtre del av uka.

– Enten er det godvær i nord og dårlig vær i sør, eller omvendt. Dette landet er så stort og langt at vi ikke kan vente samme type vær i hele landet samtidig, slår meteorolog Mentzoni fast.

I nord vil temperaturen i starten av uka ligge mellom 8 og 14 grader, avhengig av hvor man er.

– Når temperaturen begynner å stige igjen, blir det fort 15 til 18 grader i Nord-Norge. Så de får en ganske behagelig temperatur igjen fra midten av neste uke, forteller Mentzoni.

Flommen over

Flommen i Mjøsa regnes nå som over, etter at vannstanden nådde det høyeste nivået siden 1995.

– I dagene fremover ventes relativt kjølig vær i fjellet, noe som gir mindre snøsmelting i høyfjellet, og det ventes moderate nedbørmengder i Mjøsas nedbørfelt. Ut fra dagens prognoser ventes derfor synkende vannstand i Mjøsa og redusert vannføring i Vorma mot slutten av uken, lød meldingen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere i uka.

NVE vil ikke sende ut flere meldinger i denne omgang, med mindre det skjer vesentlige endringer i prognosene. 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus