Meny

Her er presentasjonen som feller NSA

President Barack Obama har anerkjent eksistensen av overvåkningsprogrammet Prism. Nå viser en lekket presentasjon at programmet er mye større enn antatt. Foto: NTB Scanpix, Skjermdump: Washington Post, montasje: ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning har et sugerør rett inn i din innboks.

I går ble det kjent at den amerikanske mobiloperatøren Verizon hadde blitt beordret av amerikansk etterretning å overgi alle samtaledata for alle deres abonnenter.

Overvåkningen inngår i et program som heter Prism, hvis eksistens ble bekreftet av president Barack Obama i natt norsk tid.

I kjølvannet av Verizon-avsløringen har Washington Post fått tak i dokumenter som avslører en langt mer utbredt overvåkning. Ifølge dokumentasjonen leverer ni store internettaktører rutinemessig informasjon til etterretningsorganene NSA (National Security Agency) og det føderale politiet FBI.

Samler inn data om alle brukere

De ni selskapene er Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple. Listen er i kronologisk rekkefølge. Microsoft ble kilde for NSA allerede i 2007, mens Apple ble tatt med i oktober 2012. Google og Facebook kom med i 2009.

I en uttalelse fra øverste ansvarlig for etterretning i USA, James Clapper, er det ikke anledning for NSA og FBI å bruke dataene til å hente ut opplysninger om amerikanske statsborgere, kun utlendinger. Likevel samler man inn data om alle brukere.

En etter en har de varslede selskapene gått ut og benektet kjennskap til Prism, eller i det minste benektet at overlevering av innhold praktiseres.

Les også på DN.no: Denne biffen koster opp mot 4600 kroner kiloen

Lekket presentasjon

På sine nettsider har Washington Post lagt ut bilder fra en hemmeligstemplet presentasjon de hevder er brukt av NSA.

Presentasjonen viser hvordan Prism fungerer og hvilke selskaper som er involvert. Ifølge presentasjonen er ikke bare Prism en realitet, det er også den mest brukte kilden for NSAs analyser.

Alle lysbildene i presentasjonen inneholder en topptekst som viser selskapslogoen til alle de nevnte selskapene. Bruk av data fra kommersielle kilder kalles «Special Source Operations» internt i NSA.

Andre lysbilder viser at Prism fungerer omtrent som den omstridte FRA-loven i Sverige og tilsvarende lover i andre land. Hjemmelen er at man kan tappe opplysninger fra trafikk som går gjennom stamnett plassert i eget land. Svært mye av verdens nettrafikk rutes gjennom stamnett i USA, så tilgangen til data er nær komplett.

De ni selskapene tappes for denne informasjonen til NSA: E-post, nettprat (tekst, lyd og bilde), video, bilder, filer lagret hos selskapene, internettelefoni, filoverføringer, videokonferanser, varslinger av spesifikke handlinger (pålogginger og lignende) og aktivitet i sosiale nettverk. En siste post heter «spesielle forespørsler». Denne viser til at NSA og FBI kan be om spesifikke opplysninger som ikke omfattes av de andre punktene, for eksempel plassering.

Ifølge presentasjonen belaster ikke Prism statsbudsjettet for mer enn 20 millioner dollar i året, noe som er en liten sum i amerikansk etterretningssammenheng.

Et av de lekkede lysbildene.

Foto: Faksimile: Washington Post

Et av de lekkede lysbildene.

Også på DN.no: John Fredriksen: Jeg vil ikke bli husket som en kjeltring

Les også: - USA overvåker sosiale medier - Massiv overvåking av telefontrafikk i USA

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus