Meny

Prinsessebryllup fra A til Å

Prinsessebryllup fra A til Å

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag braker det løs med bryllupsfeiring for prinsesse Madeleine og hennes utkårede Christopher O'Neill.

Amerikansk-britiske O'Neill har takket nei til svensk statsborgerskap og blir derfor verken prins av Sverige eller hertug av Gästrikland og Hälsingland etter vielsen i Slottskyrkan lørdag klokka 16.

Businessmannen ønsker å fortsette forretningsvirksomheten i USA, og oppgir det som hovedårsak til at han ikke vil bytte statsborgerskap.

Christopher O'Neill traff prinsesse Madeleine gjennom felles venner sommeren 2010 og sier han umiddelbart følte noe spesielt for henne. De begynte å date noen måneder etterpå. To år senere forlovet de seg, i oktober 2012.

Drottningholm slott, der prinsesse Madeleine er født og oppvokst, blir åsted for mottakelsen og middagen lørdag etter vielsen og kortesjen gjennom Stockholm.

Etter bryllupet skal paret vende tilbake til USA, der de bor på Manhattan i New York.

Feiringen tjuvstartet den svenske nasjonaldagen 6. juni, med generalprøve på vielsen og festing på Stureplan for O'Neill og vennene hans. Fredag er det privat middag for inviterte på Grand Hotel i Stockholm, mens bryllupet står lørdag.

Se bilder av de ti siste kongelige brullyp

Gjestelista ble klar tidligere denne uka og blant de kongelige fra hele verden er kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Intervjuet gratisavisen Metro fikk med prinsesse Madeleine i mai er det eneste paret har gitt før bryllupet, bortsett fra de offisielle intervjuene på det svenske kongehusets hjemmesider.

Jasper D'Abo, nevø av brudgommen, samt brudens fadderbarn Chloé og Anaïs Sommerlath er blomsterbarn.

Kortesjen etter vielsen går gjennom sentrum av Stockholm til Ridderholmen, der brudeparet og gjestene fraktes i båt til middagen på Drottningholm.

Livesendingen på TV lørdag er delvis tekstet fordi deler av vielsesseremonien foregår på engelsk.

Monogrammet til paret består av initialene M og C, overlappet og speilet med prinsessens hertuginnekrone på toppen.

Norsk-svensk forening har bestemt seg for ikke å markere bryllupet, i motsetning til da kronprinsesse Victoria giftet seg 19. juni 2010.

Operakällarens Stefano Catenacci står for både bryllupsmiddagen og bryllupskaken.

Pappa kong Carl Gustaf betaler for bryllupet med den svenske kongefamiliens private midler, og ikke av svenske skattebetaleres bidrag til statskassen.

Quiche står neppe på menyen, ekspertene tipper typiske svenske ingredienser som skalldyr og vilt.

Rikmannskretsen rundt paret er sterkt representert blant gjestene i helgen, inkludert norske Celina Midelfart, hennes Tor Olav Trøim og rederarving Kathrine Fredriksen.

Sofia Hellgren, samboer med prins Carl Philip, er invitert i bryllupet og vil trolig sitte sammen med kongefamilien. Hun får imidlertid neppe sitte ved siden av sin kjære, ettersom de to ikke er forlovet, i hvert fall ikke offisielt.

Tradisjonen tro skal prinsesse Madeleine ha brudepike, men ikke forlover, på samme vis som dronning Silvia og kronprinsesse Victoria gjorde det da de giftet seg. O'Neill har en amerikansk venn som forlover.

Utdrikningslagene forløp rolig, O'Neill ble kidnappet av prins Carl Philip og svenske venner til lunsj og fest, mens prinsessen var på tur til Alpene med venner og kronprinsesse Victoria i mars.

Været ser ut til å bli varmt og solrikt, slik at Stockholm får vist sin beste side til alle de langveisfarende gjestene.

World Childhood Foundation, Madeleines arbeidsplass i New York, er ført opp som forslag til hvor folk kan donere gaver til i anledning bryllupet.

X-forloveden til prinsesse Madeleines, Jonas Bergström, er ikke på gjestelisten, det er derimot prinsessens venninne Emma Pernald, som er prins Carl Philips tidligere kjæreste.

Yngst i søskenflokken har O'Neill fem halvsøstre, som alle kommer til bryllupet.

Zorro, prinsessens jack russell-hund, fulgte henne til New York og er observert på luftetur i Stockholm den siste uka. Han blir nok med paret tilbake etter bryllupet.

Ærbødigst har O'Neill uttalt at han setter stor pris på Sverige og ønsker å tilbringe mer tid der, men det blir ikke snakk om å flytte dit med det første.

Økonomien i framtiden skal sikres av O'Neills talent for å plassere rikfolks penger i hedgefond.

Årets bryllup i Sverige markeres med en skikkelig salutt etter vielsen, med 21 skudd med fem sekunders mellomrom, skutt fra Skeppsholmen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus