Meny

Regjeringen med ny næringsmelding i dag:

SV-jubel: Helseteknologi skal bli ny stor næring i Norge

Alf Holmelid (SV) på besøk hos administrerende direktør Kathrine Myhre i Oslo Medtech. Nå får Medtech og andre signal om at de skal prioriteres på linje med sjømat- og verftssatsing. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens næringsmelding som offentliggjøres fredag, løfter helse- og omsorgsteknologi opp til satsingsområde på linje med skipsfart og miljø.
Dette er helse- og velferdsteknologi:

 

Dette er helseteknologi i Norge:

Med helseindustrien mener vi alle som masseproduserer varer eller tjenester innenfor helsesegmentet.

Sektoren omfatter minst 450 bedrifter med 5000 ansatte og omsetter årlig for ca 30 milliarder kroner. Over 90 prosent av dette er eksport, ifølge Innovasjon Norge.

Kilde: SV.

LFH – Leverandører for helse-Norge er en bransjeorganisasjon for helse- og velferdsteknologi.

Organisasjonen omfatter rundt 120 av trolig 160 leverandører av medisinsk utstyr, hjelpemidler og forbruksmateriell til personer med funksjonsnedsettelser i Norge.

Organisasjonens medlemmer leverer utstyr til helseforetak, NAV, kommuner, samt det private helsemarkedet i Norge.

Samlet omsetter medlemmene for nær 10 milliarder kroner i Norge. Det tilsvarer 90 prosent av samlet omsetning i medisinsk industri. Medlemsbedriftene har til sammen rundt 4200 ansatte i Norge.

De leverer:

• Medisinsk forbruksmateriell/engangsutstyr

• Medisinsk teknisk utstyr og ortopediske implantater

• Akutt- og intensivmedisinsk utstyr og produkter innen anestesi og medisinsk ernæring

• Tekniske hjelpemidler for personer med alvorlig funksjonsnedsettelse

• Tilpasning av kjøretøyer for personer med alvorlig funksjonsnedsettelse

• Hørselsteknisk utstyr.

Oslo Medtecher et cluster av kunnskaps- og innovasjonsmiljøer, selskaper, sykehus og finansinstitusjoner som arbeider med medisinsk teknologi.

Oslo Cancer Cluster er et forsknings- og industrimiljø innen utvikling av diagnostisering og behandling av kreft.

Det har SVs næringspolitiker på Stortinget, Alf Holmelid, kjempet for i lang tid.

Nå er han svært fornøyd:

– Det som er nytt i næringsmeldingen regjeringen legger fram i dag, er at helse- og omsorgsteknologi blir løftet fram som et satsingsområde, sier han til ABC Nyheter.

– Dette betyr gjennomslag for å se på denne teknologien også som næringspolitisk sak, ikke bare helsepolitikk, forklarer han.

For første gang på 15 år lanserer Nærings- og handelsdepartementet en egen næringsmelding.

Av meldingen går det fram at det offentlige årlig bestiller helse- og omsorgsvarer og tjenester for hundrevis av milliarder kroner. Her er det dermed et stort marked.

Nylig var Holmelid på besøk hos ett av miljøene som fremmer industriutvikling av nyvinninger innen teknologi, Oslo Medtech.

Der var ett av budskapene at staten bør gå inn med risikokapital.

Les: Helse- og velferdsteknologi kan bli milliardnæring i Norge

- Varsler den nye næringsmeldinga statlig risikokapital?

- Det ligger ikke konkrete føringer om økte rammer. Men når helse- og omsorgsteknologi blir et nytt prioritert område, innebærer det at Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Siva og andre aktører får signal om at søknader på dette området skal prioriteres, svarer Holmelid.

I april ble det satt i gang en gruppe som kalles Topplederforum for helse og omsorg. En av tingene de skal gjøres, er at det skal utvikles en strategi for helse- og omsorgsteknologi.

Meldinga varsler også at man skal utvikle en strategi for helse- og omsorgsforskning tilsvarende Forskningsrådets strategi Hav21, som skalutvikle marin sektor.

Alf Holmelid mener næringsmeldingas prioritering av helse- og omsorgsteknologi innebærer t den vil bli en ny, stor eksportnæring for Norge.

- Vi må se på det norske helse- og omsorgsvesenet ikke bare som et krevende marked, men som et hjemmemarked som kan bygge opp eksport. Det hadde ikke vært tilstrekkelig som næringssatsing hvis man bare skulle løse norske, lokale behov, framholder Holmelid.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus