Meny

Sunde avviser inhabilitet

Forsvarssjef Harald Sunde møtte pressen på Gardermoen torsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Harald Sunde avviser at han var inhabil da vennen Karl Egil Hanevik ble ansatt som sjef for spesialoperasjonsavdelingen i Forsvaret.

– Det ble fremmet en klar innstilling til meg, som jeg ekspederte videre til Forsvarsdepartementet for videre saksbehandling og tilsetting i statsråd. Jeg var ikke involvert i saksbehandlingen på noe tidspunkt, sa Sunde da han torsdag møtte pressen på Gardermoen etter en tjenestereise i Tyrkia.

Sunde var forlover da Hanevik giftet seg i 1994 og er også fadder til et av hans barn. Ifølge Bergens Tidende er Hanevik toppoffiseren som skal ha kommet med press og trusler om avlytting mot ansatte i Marinejegerkommandoen.

Les også: Forsvarssjefen har ingen mening

Bakgrunnen for saken er regjeringens og forsvarsledelsens omstridte avgjørelse om å samle spesialstyrkene under felles ledelse i Oslo.

Grundig prosess

Sunde valgte ikke å konferere med Forsvarsdepartementet om hans habilitet kunne trekkes i tvil da Hanevik ble ansatt. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var ukjent med det tette forholdet mellom Sunde og Hanevik inntil VG skrev om saken torsdag.

– Jeg vurderte min habilitet og fant ingen grunn til å endre på innstillingen som kom til mitt bord. Vi har en robust prosess i Forsvaret når det gjelder tilsettingssaker og jeg var aldri inne i selve saken, sier han.

Forsvarssjefen medgir at han har et godt forhold til Hanevik, men sier de to sto hverandre nærmere før.

– Jeg kjenner Karl Egil Hanevik ganske godt, like godt som jeg kjenner mange andre kolleger, og jeg kjenner også kolleger langt bedre, sier Sunde.

Les også: – Munnkurv på alle gradsnivå

– Vi lever i nære relasjoner i Forsvaret. Mange ansatte bor i tjenesteboliger og pendler hjem. Vi deler mye av vår fritid med våre kolleger, men så beordres man til et nytt sted og driver fra hverandre. Jeg kjenner mange andre kolleger og deres familier langt bedre enn jeg kjenner familien Hanevik.

– Til bunns

Anklagene om press og trusler tar han svært alvorlig

– Jeg har aldri i min 40 år lange militære karriere opplevd noe lignende. Jeg er trygg på at Forsvarsdepartementet gjør grundige undersøkelser og sørger for at alle impliserte parter blir hørt. Alle de faktiske forholdene må fram før vi konkluderer.

– Omstillingsprosesser er krevende. Alle skal bli hørt, men alle kan ikke få viljen sin. At jobben kan bli borte og deler av organisasjonen flyttet til et annet sted, berører den enkelte kraftig. Da må vi også tåle frustrasjon, fortsetter han.

Les også: Marinejegere skal ha blitt truet til stillhet

Forsvarssjefen er glad for at Stortingets presidentskap mot én stemme avviste anmodningen fra opposisjonspartiene om å utsette behandlingen av spesialstyrkesaken torsdag morgen.

Stortingsdebatt

– Prosessen har vært solid, inkluderende og god. Alle avdelinger og tillitsvalgte har vært involvert og beslutningene er fattet i Forsvarets ledergruppe, sier Sunde.

De rødgrønne er enige med Sunde, mens opposisjonspartiene anfører at saken har vært for dårlig opplyst.

– Det er en reell diskusjon hvorvidt grunnlaget for å fatte beslutning er godt nok eller ikke. Og da mener vi at det er riktig å ta den diskusjonen i plenum, altså av et samlet Storting, sier stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Les også: Forsvarssjefen vil varsle publikum bedre i fremtiden

Han legger til at også spørsmålet om en utsettelse bør behandles i plenum.

– Komiteen har også full mulighet til å levere en splittet innstilling, og det er også mulig å foreslå å utsette deler av saken. Og da blir det behandlet i en åpen debatt i forbindelse med innstillingen fra komiteen, sier Andersen.

Foreløpig dato for stortingsbehandling er 17. juni.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus