Meny

Slår et slag for at gutter skal få HPV-vaksine

HPV-vaksinen er foreløpig ikke tilgjengelig for gutter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk lege mener det er på tide at også gutter får tilbud om vaksine mot HPV.

Helt siden filmstjernen Michael Douglas (68) sto frem og fortalte at oralsex var en av grunnene til at han fikk kreft, har debatten om HPV-vaksine for gutter skutt fart.

Eksperter mener at risikoen for at gutter blir smittet av HPV-viruset har økt i takt med endrede sexvaner.

Blant dem er overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge, som ønsker å vaksinere menn mot anal- og oralsex-kreft.

– Vi har sagt dette i flere år. Jeg tror det bare er snakk om tid og penger før både gutter og jenter får gratis vaksinetilbud, sier han til Nordlys.

Michael Douglas har vært åpen om årsakene til at han fikk kreft. Foto: NTB scanpixMichael Douglas har vært åpen om årsakene til at han fikk kreft. Foto: NTB scanpix

Foreløpig er det kun jenter i 12-års alderen som får tilbud om HPV-vaksinen gjennom barnevaksineringsprogrammet, til tross for at det har vært en markant økning i HPV-relatert kreft hos menn i det siste. 

– Dessverre er folk ikke så flinke til å beskytte seg når de har oral- eller analsex, eller for eksempel munn til anus, sier Sørbye til Nordlys. 


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus