Meny

Hevder Oslo-mann er drept i Syria

Syriske opprørssoldater står ved en ødelagt stridsvogn tilhørende regjeringsstyrkene utenfor byen Nayrab. Ifølge VG er en norsk-algerier drept i kamphandlinger i Syria, men det vil verken UD eller PST bekrefte. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 32 år gammel norsk-algerisk mann skal ifølge VG ha blitt drept i kamper i Syria. PST har det siste halvåret registrert en økning i antall personer som reiser fra Norge for å delta i borgerkrigen i landet.

Norske myndigheter kan ikke bekrefte VGs opplysninger, men på Facebook er det publisert et foto som skal vise mannen etter at han døde, skriver VG. I tillegg bekrefter mannens søster overfor avisen at hennes bror døde for to dager siden.

32-åringen fra Oslo skal ifølge avisen ha stått i spissen for en bataljon av norske og skandinaviske opprørssoldater som kjemper mot det syriske regimet. Han skal først ha reist til Syria for om lag en måned siden og angivelig sluttet seg til en gruppe soldater i Idlib-provinsen nær grensen til Tyrkia.

PST bekymret

Verken Utenriksdepartementet eller Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kan bekrefte dødsfallet.

– Men siden i høst har det vært en økning i antall personer som reiser fra Norge for å delta i borgerkrigen i Syria. Vi er bekymret for at personer med ekstreme holdninger reiser dit for så å komme tilbake med krigserfaring, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Han vil imidlertid ikke opplyse hvor mange personer det er snakk om.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa i slutten av mai til NRK at flere personer som har reist fra Norge for å delta i kamphandlinger i Syria, skal ha blitt drept, uten at PST har klart å få det endelig bekreftet.

– Ikke militær bakgrunn

En venn av norsk-algerieren opplyser at Oslo-mannen var på vei for å hente mat da han ble rammet av en rakett.

– Han fikk splinter i overkroppen og ble fraktet til sykehuset med store skader. Han kjempet for livet gjennom natten. Han ble erklært død tirsdag morgen i den syriske byen Idlib, sier vennen til VG.

Han forteller videre at norsk-algerieren ikke hadde militær bakgrunn.

– Jeg snakket med ham mens han var i trefninger, og ba ham være forsiktig. Han hadde ingen hjelm eller skuddsikker vest. Han fortalte at han hadde en walkietalkie og sitt våpen, sier vennen.

VG skriver at mannen snakket norsk på sambandet med andre soldater i gruppen, for å unngå at regimets styrker skulle forstå beskjedene som ble gitt.

– Flere nordmenn

Flere profilerte norske islamister skal også ha bidratt i kampene i Syria. Profetens Ummah-leder Mohyeldeen Mohammed returnerte til Norge fra landet i vinter.

Regjeringen la i begynnelsen av mai fram forslag til nye lover med formål å gi politiet bedre muligheter for å håndtere nordmenn som drar til utlandet for å kjempe med grupper tilknyttet terrornettverk.

Både nordmenn, svensker og dansker har ifølge skandinaviske sikkerhetsstyrker sluttet seg til en motstandsfront i Syria som har gjennomført et stort antall selvmordsangrep. PST opplyste i januar at de skulle være tilsluttet al-Nusra-fronten, som skal ha forbindelser til al-Qaida i Irak.

En rekke europeiske land ser med uro på hva radikale islamister kan finne på når de kommer hjem igjen med krigserfaring fra Syria. Fredag møtes EUs justisministre i Luxembourg der de blir forelagt en ny rapport fra EUs antiterrorsjef Gilles de Kerchove. Ifølge ubekreftede opplysninger har mellom 500 og 600 personer fra EU-land reist til Syria for å delta i borgerkrigen.

– Det reiser jo mange spørsmål, både hvordan man skal forhindre at folk søker seg til denne type aktiviteter, og hvordan man på best mulig måte kan sørge for at de kommer tilbake og finner en fornuftig rolle i samfunnet, sier den svenske justisministeren Beatrice Ask til nyhetsbyrået TT.

Alt om konflikten i Syria

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus