Meny

Kirkens Nødhjelp hjelper romfolk – i Romania

HJEMME: Sekunda og Valerian Holtea-Porumgita passer barnebarnet Ianis på 9 måneder og søsknene hans i den rumenske byen Târgu Jiu mens barnas foreldre er i Norge for å tigge. Kirkens Nødhjelp vil satse på hjelp til romfolk i Romania og mener det vil bidra til at færre kommer til Norge for å tigger, noe organisasjonen sier er det alle parter helst ønsker. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Nødhjelp starter hjelpearbeid i Romania, i områder der mange av romfolkene som kommer til Norge for å tigge, bor.
Fakta om romfolk i Romania:

 

* Romfolk eller romer er blitt en fellesbetegnelse for flere folkegrupper som også er kjent som sigøynere.

* Mange av Europas 10-12 millioner romer opplever daglig fordommer, intoleranse, diskriminering, fattigdom og sosial utestengelse.

* Det anslås at det bor mellom 620.000 og 2 millioner romer i Romania, som har Europas største rombefolkning.

* Romania er det landet med størst andel fattige i EU, noe romenes situasjon er en viktig årsak til. I Romania lever 30 prosent av befolkningen på under 30 kroner om dagen.

* 80 prosent av Romanias romer lever i fattigdom, og 60 prosent bor i segregerte leirer uten tilgang til statlige helse- og skoletjenester.

* Titusener av romer forlater hvert år fattigdom og arbeidsløshet i sitt østeuropeiske hjemland for å tigge eller jobbe i Vest-Europa. Når de «gamle» EU-landene ved nyttår åpner for full innvandring fra «nye» EU-land som Romania, ventes det at strømmen av fattige romer vil øke.

(Kilder: Amnesty, EU-kommisjonen, Verdensbanken, Europarådet)

Kirkens nødhjelp tror mange ville valgt å bli hjemme framfor å dra utenlands.

Dette vil være særlig viktig for barna, som trenger stabilitet, skolegang og sosial sikkerhet, understreker organisasjonen.

– Vi vil støtte romfolkets arbeid med å sikre at deres grunnleggende rettigheter blir ivaretatt og at de kan bli en større del av arbeidsmarkedet i Romania, sier generalsekretær Anne Marie Helland.

Bakgrunn: Derfor tigger Gina i Oslo

Jages rundt i Europa

– Det å bli jaget Europa rundt er verken ønskelig eller tjenlig for noen part, og det er vår erfaring verden over at de aller fleste mennesker ønsker å kunne bo der de føler seg hjemme, der de har røtter, fortsetter hun.

Blant annet starter Kirkens Nødhjelp arbeid i landsbyen Vaila Seaca, hvor de fleste innbyggerne ifølge organisasjonen regelmessig reiser til Norge for å tigge. Ved å forbedre forholdene i landsbyen tror Kirkens Nødhjelp man oppnår at mange vil velge å bli hjemme.

– Håpet for landsbyen ligger i barna. De uttrykker et klart ønske om å bryte ut av fattigdommen og har fremdeles drømmer om bedre liv, forteller generalsekretæren.

Les også: Oslo kommune vil fjerne romfolk fra Sognsvann - igjen

Foreldrene i Norge

Tidligere denne uka møtte NTB barna Narcis (6), Mario (5) og Ianis (9 måneder) i byen Târgu Jiu. Moren og faren er i Oslo for å tigge, mens barna blir passet av besteforeldrene.

– De tjener bare 100-200 kroner om dagen. Sist de sendte penger hjem, var for én måned siden. Pengene bruker vi på mat til barna og melk til minstegutten, sier Secunda Holtea-Porumgita, barnas bestemor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus