Meny

Urovekkende mange barn sitter feil vei i bilen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare fire av ti barn mellom ett og fire år sitter bakovervendt i bilen. Det øker risikoen for dødsfall ved ulykke drastisk.
Regionale forskjeller

Barn (1 - 4 år) som sitter bakovervendt:

Nord-Norge: 41 prosent

Trøndelag: 36 prosent

Sørlandet: 24 prosent

Vestlandet: 53 prosent

Østlandet: 41 prosent

– Det er nedslående at så mange små barn sitter feil vei. Barn opp til tre år har fem ganger større risiko for å bli drept eller skadd ved en kollisjon hvis de sitter i kjøreretningen i stedet for bakovervendt, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Treåringene er dårligst sikret, der bare 14 prosent sitter riktig. 50 prosent av toåringene sitter bakovervendt, mens 76 prosent av ettåringer gjør det.

Se hvordan du gjør det riktig i videoen over.

– Hodet er en vesentlig del av kroppsvekten de første årene, og kan utgjøre nærmere en tredjedel av vekten. Samtidig er muskler og benbygning svakere hos dem enn hos større barn og voksne. Et kraftig rykk forover kan få invalidiserende konsekvenser på den skjøre nakken, sier Henske.

Årets telling viser likevel at flere barn sitter riktig vei enn før - seks prosentpoeng flere enn i fjor. 

– Vi håper at denne trenden fortsetter. Butikkene som selger barnestoler hjelper oss med å spre informasjon om viktigheten av å sitte bakovervendt, sier Henske.

Bør sitte bakovervendt lenger

Loven sier at barn skal sitte bakovervendt fram til de veier ni kilo. Det er for tidlig, mener både Trygg Trafikk og If.

– Vi håper at barna kan sitte bakovervendt til de er fire år, i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.  

Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er nemlig stor.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier Nilssen. 

Til barn mellom ni måneder og fire år, anbefaler Trygg Trafikk og If deg å velge et barnesete som er godkjent etter den svenske plustesten. Setene har et gult merke med påskriften «Plus test».

Se videoen over for å se hvordan du sikrer barnet ditt best.

Påkjørt bakfra

I fjor var nesten 2000 personbiler involvert i påkjørsler bakfra der personer ble skadet. En del småbarnsforeldre stiller derfor spørsmål ved hvor effektivt det er å sitte bakovervendt.

– Påkjørsler bakfra utgjør en stor andel av ulykkene, men det er stor forskjell på skaderisikoen. Når begge kjøretøy beveger seg i samme retning, er kollisjonsenergien stort sett alltid mye lavere enn sammenstøtet i en møteulykke. Faren for skader er dermed også mindre, sier Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for If Skadeforsikring.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus