Meny

Bleikvassli Gruber:

Naboer får ikke flytte hjem ennå

Grunnen ved gruva i Bleikvassli i Hemnes i Nordland har sunket 30 cm i løpet av natten og skapt forskyvninger og sprekker i terrenget. Foto: Marianne Hanssen Oksfjellelv (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruveledelsen er bekymret etter at bakken over 40 år gamle gruveganger har begynt å sprekke opp og flere hus er evakuert.
Fakta om Bleikvassli Gruber:

* Nedlagt sulfidgruve vest for Røssvatnet i Hemnes kommune i Nordland

* Malmen ble funnet 1917. Regulær produksjon fra 1957. I 1994 var produksjonen på 191.000 tonn råmalm med ca. 4 prosent sink og 2 prosent bly. Av dette laget man 12.000 tonn sink-konsentrat og 6.000 tonn sølvholdig bly-konsentrat.

* Driften ble innstilt 1998, etter kraftig vanninnslag i gruva året før.

* Selskapet A/S Bleikvassli Gruber diver i dag med landsdekkende entreprenørvirksomhet innen fjellarbeid.

(Kilde: Store norske leksikon, A/S Bleikvassli Gruber)

Daglig leder i Bleikvassli Gruber, Olav Bakke, sier Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard fredag vil sende geologer til området for å vurdere om de som er evakuert kan flytte tilbake.

Det rumler i bakken, og asfalten har sprukket opp over gruva som ble lagt ned på 70-tallet.

– Nærmere vurderinger av området og grunnforholdene tilsier at to av boligene kan tas i bruk. De øvrige tre bolighusene med til sammen fem beboere, nærmest det aktuelle området, vil fortsatt være evakuert, opplyser politiet i Helgeland.

Det var Bakke som oppdaget sprekkene på vei til jobb tidlig torsdag morgen.

– Vi har fulgt med på noen mindre sprekker de siste ukene, men i dag tidlig så jeg en stor sprekk der asfalten hadde sprukket opp. Jeg kjørte over, men fant det best å melde fra, sier Bakke til NTB.

Beboerne nærmest gruva ble vekket ved 7-tida torsdag morgen.

– Vi fikk beskjed om å pakke og deretter evakuere. Vi får ikke lov til å røre noe før en geolog har vært og sett, sier May Britt Normann til NRK.

Venter på geolog

Lederen i gruveselskapet, som nå driver som entreprenør, er selv geolog, men avventer nærmere undersøkelser som skal utføres av Direktoratet for mineralforvaltning ved Bergmesteren for Svalbard.

– Politiet har støttet seg til mine vurderinger når det gjelder å evakuere området. Men når det skal tas i bruk igjen trengs det andre vurderinger, sier han. Selv tror han grunnen kommer til å synke litt til, før den stabiliserer seg. Han tror neppe at bygninger kommer til å forsvinne ned i avgrunnen, men vil være på den sikre siden.

Grunnen ved gruva, som ble lagt ned på 70-tallet har sunket mellom 20 og 30 centimeter i løpet av natt til torsdag.

– Fem beboere er evakuert fra den delen av boligfeltet som ligger nærmest gruva, sier operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt til NTB.

Han bekrefter at det har vært bevegelser i grunnen og sprekkdannelser i området før, men ikke så alvorlig som nå.

Buldring

Sprekkdannelsen er så kraftig at asfalten har krøllet seg, og sprekkene utvidet seg ytterligere i løpet av torsdag formiddag, melder Rana Blad. Den største sprekken var på omkring en halv meter, og ifølge vitner er det småsprekker i veien flere steder.

– Da jeg kom til det gamle flotasjonsanlegget ved gruva, raste en del av veggen ut, så her skjer det ting fortsatt, sier avisas reporter på stedet, Arne Forbord.

Ved 12.30-tiden ble situasjonen enda mer dramatisk.

– Det var en dyp buldring fra grunnen der vi oppholdt oss. Vi fikk da beskjed om å komme oss ut, forteller reporteren.

Området rundt gruva er sperret av.

– Vi har politipatruljer på plass som passer på, sier operasjonslederen.

Veien inn til boligfeltet er også sperret, men det er kun de nærmeste husene som ble tømt for folk.

– Det var tidlig på dagen kun tre personer hjemme, så evakueringen gikk veldig greit. De er innlosjert hos venner og kjente, sier stabssjef Roar Tøgersen hos politiet i Helgeland.

Han understreker at det foreløpig ikke er snakk om å evakuere flere personer, men at det selvsagt vil bli vurdert hvis geologer slår fast at området er farlig.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus