Meny

Flomrammede på flukt i Tyskland

KATASTROFE: Et av områdene nær deggendorf der folk nå anses for å være i livsfare på grunn av flommen. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannet står mange meter over det normale i tyske elver, og fortsetter å stige. Flomrammede søker tilflukt på hustakene eller flykter lenger bort fra vannmassene.
Fakta om flommen i Sentral-Europa:

* Elvene i Sentral-Europa har steget kraftig som følge av mye regn. Flommen er den verste i regionen siden 2002. Tsjekkia, Østerrike og Tyskland, og i mindre grad Sveits, Slovakia, Ungarn og Polen er så langt berørt.

* Flommen berører særlig elvene Donau og Elben med bielver. Også Rhinen er berørt, men her har flommen alt passert toppen.

* Minst 15 mennesker har mistet livet i flommen, mens titusener har måttet forlate sine hjem.

* De økonomiske kostnadene ventes bli lavere enn i 2002, da de var på 3,5 milliarder euro.

* I Tsjekkia er det unntakstilstand i store deler av landet. Hovedstaden Praha har sluppet unna det verste, men elven Vltava (Moldau) har oversvømmet flere forsteder. Industribyen Usti nad Labem er hardt rammet.

* I Tyskland er det erklært unntakstilstand i flere delstater i sør og øst. Dresden og Halle er blant de rammede byene.

* Flommen i Elben beveger seg nå fra Tsjekkia gjennom Nord-Tyskland mot Nordsjøen og ventes å nå sitt høydepunkt fram mot helgen. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

* Flommen i Donau beveger seg nå inn i Slovakia og Ungarn. Derfra renner elven videre sørøstover mot Svartehavet, gjennom Kroatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova og Ukraina.

Vannstanden steg torsdag i Donau, i sideelva Isar som renner gjennom den sørtyske storbyen München og i Elben som munner ut i Nordsjøen. Faren for en flodbølge i Elben er ikke over, og den tyske nasjonalforsamlingen er kalt sammen til krisemøte om situasjonen.

Flere steder sør i Tyskland har folk nå bare hustakene å søke tilflukt på.

– Det hersker absolutt livsfare, vannet står opp til tre meter opp på husveggene, sier redningsleder Alois Schraufstetter til Spiegel online.

Se bildene av Europa som oversvømmes

Meterhøyt

I deler av Deggendorf-området sørøst i Tyskland sto vannet torsdag meterhøyt over det normale.

Rundt 2.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i Deggendorf, som ligger i delstaten Bayern nær grensen mot Tsjekkia, og etterlatt seg alt de eier og har. De fleste har søkt tilflukt hos slekt og venner.

– Etter at et dike brast, steg vannet rasende fort, på et blunk sto det halvannen meter over gulvet i første etasje, forteller 64 år gamle Gisela Löfflmann fra Fischerdorf i Deggendorf-området. Hun og hennes mann Hans fikk bare med seg undertøy og litt annet da de måtte flykte.

Les også: Storflom skaper frykt og kaos i Mellom-Europa

Strøm

I delstaten Schleswig-Holstein lengst i nord kan atomkraftverket Krümmel bli sikret med mobile vegger, hvis flommen i elva Elben øker over helgen, slik det er frykt for.

Krümmel er riktignok for tiden ikke i drift. Men en talsmann for driftsselskapet Vattenfall sier ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at anlegget er helt avhengig av pålitelig forsyning av strøm, for å kunne holde brukte brenselstaver nedkjølt.

Derfor overveier ledelsen ved anlegget sør for grensen mot Danmark nå for første gang å ta beskyttelsesveggene i bruk.

– Takket være våre forhåndstiltak er alle vesentlige deler av kraftverket tørre og beskyttet, sier en Vattenfall-talsmann til Manager Magazin Online.

Flommen ruller nå videre mot Nord-Tyskland, og fram mot helgen regnes det med at den vil nå sitt høydepunkt med en flodbølge i den store elva Elben. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

Tysklands nasjonalforsamling Forbundsdagen skulle torsdag drøfte flommen og følgene den får. Regjeringen i Berlin har allerede varslet bevilgning av 100 millioner euro eller vel 760 millioner kroner i strakshjelp til flomofrene.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus