Meny

Ekspert på trafikkrett: Madeleine bør betale boten

I TRØBBEL: Svenske prinsesse Madeleine har havnet på avisforsidene i Sverige etter at hun tirsdag kjørte i kollektivfeltet. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske prinsesse Madeleine bør betale boten på 1.000 kroner for å ha kjørt i kollektivfeltet, mener svensk ekspert på trafikkrett.

Prinsesse Madeleine fikk onsdag en bot på 1.000 kroner for å ha kjørt i kollektivfeltet, bare tre dager før hun gifter seg.

Ifølge øyenvitner sa Madeleine at hun hadde juridisk immunitet og dermed tillatelse til å kjøre i kollektivfeltet, da hun tirsdag ble stanset av politiet.

Politimannen var ikke sikker på om det medførte riktighet, men lot likevel prinsessen kjøre videre.

– Legg deg flat

Onsdag kunngjorde stockholmspolitiet at prinsessen ikke har juridisk immunitet, det er kun kongen som står over loven, og at hun derfor ville få et forenklet forelegg pålydende 1.000 svenske kroner.

– Det beste for Madeleine er å erkjenne trafikkforseelsen, sier Leif Rydström, advokat og spesialist på trafikkrett til Aftonbladet.

Bakgrunn: Strid om prinsesse Madeleines bussfil-bot

Bertil Ternert som er informasjonssjef for det svenske kongehuset, sier at prinsessen er svært lei seg for at kjøringen er blitt en politisak. Han sier at prinsessen ikke har påberopt seg diplomatisk immunitet, men vist til at hoffets biler har lov til å kjøre i kollektivfeltet.

Onsdag kveld presenterte det svenske hoffet et dokument fra myndighetene i Stockholm som gir tillatelse til at bilen prinsessen kjørte kan kjøres i kollektivfeltet «i forbindelse med statsbesøk og lignende».

Les også: Prinsesse Madeleine gifter seg 8. juni

Slottet venter på politiet

Ifølge advokat Rydström er det tvilsomt om denne tillatelsen hadde gyldighet onsdag. Da hun ble stanset var prinsessen på vei til slottet i Stockholm, ifølge informasjonssjef Ternert for å delta i planleggingen av lørdagens bryllup.

– Denne tillatelsen er bare gyldig i sammenheng med representasjon i forbindelse med statsbesøk fra utlandet. Den gjelder ikke dersom hun drev med bryllupsforberedelser, skal treffe venner eller er på besøk til slottet, sier eksperten.

Les også: Bryllupsfeberen stiger i Sverige

Det svenske slottet lar det nå bli opp til politiet å avgjøre saken.

– Er det sånn at det har skjedd en overtredelse, så skal det selvsagt gjøres opp for, sier Ternert.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus