Urfolkskonferanse i Alta 8. til 12. juni:Samler all verdens urfolk i Alta

Inviterte all verdens urfolk: Sametingets president Egil Olli. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Inviterte all verdens urfolk: Sametingets president Egil Olli. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helga strømmer representanter for 360 millioner urfolk fra hele verden til Alta. De skal diskutere taktikk og strategi for å styrke seg mot statsmaktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i mai 2011 at Sametingets president Egil Olli (Ap) talte til FNs permanente forum for urfolkssaker og inviterte til dette evenementet

400 delegater og 150 observatører er ventet til til tidenes største samordningsmøte for urfolks felles interesser - i Alta.

- Jeg har store forventninger og er veldig spent, sier verten, Egil Olli, til ABC Nyheter.

- Det kommer masse urfolksrepresentanter. Og så forventer jeg selvfølgelig at vi klarer det som er målet: Å samle urfolkenes stemmer så vi blir mest mulig enhetlige om forslag til hva slags politikk til statene skal ha overfor urfolk-befolkningene, sier Olli.

Hele verden i Alta

Neste år skal FN avholde en konferanse som skal avklare urfolks rettigheter over hele verden, Verdenskonferansen om urfolk. Og for første gang skal urfolk fra hele verden samordne seg for å stå sterkest mulig når verdens stater skal avgjøre deres framtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 400 delegater fra Arktis i nord til Australia «Down Under», fra Russland til Papua Ny Guinea og Latin-Amerika - alle de sju verdensregionene urfolk er delt inn i, strømmer til Alta.

- Jeg er fornøyd med oppslutningen, ca 400 delegater og observatører i tillegg. Alta er veldig gjestmilde og har tatt oss godt imot.

Les også: Får svar fra urfolkene: - Det er andre som presser reindrifta

Merker bare positive toner

- Alta er også hjemstedet til lederen av organisasjonen EDL, som går imot samiske særrettigheter. Venter du at konferansen skal få den norske debatten til å blusse opp?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har merka bare positivitet, svarer Olli, og håper mange møter opp til urfolksopplevelser:

- Det blir mye kultur, og marked i Bossekop. Det arrangeres også tilstelninger i Alta som er åpne for andre, forteller han og legger til:

- Du vet, når urfolk samles, så er det også fargerikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst avslutter Olli selv en lang samepolitisk karriere, idet han ikke stiller til gjenvalg til Sametinget. Der har han sittet siden den det ble opprettet i 1989, de siste fire årene som president.

Les også: Denne Ap-politikeren anklages for å øke terror-trusselen

Kontrast ved Grense Jakobselv

De frammøtte er ikke bare fargerike. De kommer fra de forskjelligste forhold. Fra Navajo-indianerne som har kommet langt i å styre egne territorier, til samene i Norge som har sitt eget parlament - og en av mange kontraster, Russland:

I Putins Russland har urfolksorganisasjonene blitt presset til å kutte samarbeid med utlandet - for å unngå stempelet som «utenlandsk agent», som en ny lov i Russland tvinger alle organisasjoner som får støtte utenfra, til å kalle seg.

Urfolksorganisasjonen Raipon har måttet legge seg flate. ABC Nyheter er kjent med at den selvsagte presidentkandidaten ved kongressen nylig trådte til siden, til beste for et medlem av Putins parti i Dumaen.

Les også: Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland