Nytt Munch-museum vedtatt i Oslo bystyre

Det nye Munch-museet i Bjørvika, også kjent som Lambda-prosjektet, ble onsdag endelig vedtatt i oslo bystyre. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Det nye Munch-museet i Bjørvika, også kjent som Lambda-prosjektet, ble onsdag endelig vedtatt i oslo bystyre. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er slutten på et endeløst skrik, sa Høyres Eirik Lae Solberg da Oslo bystyre onsdag satte et punktum for debatten om hvor det nye Munch-museet skal ligge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om striden om Munch-museet:
  • Edvard Munch testamenterte i 1940 alle sine etterlatte arbeider til Oslo kommune. Munch døde i 1944.
  • Munch-museet som ble bygd på Tøyen for å huse samlingen, åpnet dørene for publikum i 1963, hundre år etter Munchs fødsel.
  • Museet har gjennom årene også fått Munch-verker i gave eller byttet dem til seg. Over halvparten av Munchs malerier, samtlige grafiske motiver og alle eksisterende trykkplater i dag er i museets eie.
  • 28. mai 2008 gikk bystyret inn for å samlokalisere Munch-museet og Stenersenmuseet i nytt bygg i Bjørvika. Tidligere forslag om å flytte Munch-museet var blitt nedstemt i 2002 og 2005.
  • 27. mars 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museumsbygg med utkastet «Lambda».
  • Flertallet for Lambda raknet før valget i 2011, da Frp trakk sin støtte til prosjektet. Partiet valgte å tre ut av byrådet på grunn av saken.
  • I november 2011 skrinla et flertall i Oslo bystyre (Frp, Ap, SV, Miljøpartiet og Rødt) Lambda-prosjektet og vedtok i stedet å utrede Tøyen og Tullinløkka som alternative plasseringer for Munch-museet.
  • Byrådet i Oslo anbefalte i februar at man ikke går videre med de alternative forslagene.
  • 28. mai 2013: Høyre, Venstre, KrF og SV er enige om at Lambda skal bygges i Bjørvika.
  • 5.juni 2013: Oslo bystyre vedtar å bygge Lambda i Bjørvika

Arbeiderpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte for Tøyen-alternativet, mens Fremskrittspartiet holdt fast ved Nasjonalgalleriet. Men SVs mye omtalte allianse med byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre sikret uansett flertall for å legge det nye museet til Bjørvika.

Da utfallet var klart, ga hele bystyret sin tilslutning til at byrådet så raskt som mulig fremmer forslag til reguleringsplan for det nye museet.

– Ingen er for treg saksbehandling, uansett hvor man mener museet skal ligge. Men det er ikke det samme som å stemme for Lambda, fastslo Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari på Twitter onsdag kveld.

Les også: Politisk spetakkel etter Munch-avtale

Snuoperasjon

Vedtaket kommer en drøy uke etter at det ble klart at SV hadde snudd i saken, og sammen med byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti sikret flertall for å bygge Lambda i Bjørvika, vinnerprosjektet i arkitektkonkurransen om nytt Munch-museum. Til gjengjeld fikk SV gjennomslag for et kulturelt og sosialt løft for Tøyen bydel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen foran onsdagens møte gjaldt derfor om Oslo Arbeiderparti ville forlate sitt standpunkt om at det nye museet må bygges på Tøyen og stemme med flertallet. Arbeiderpartiets gruppeleder Libe Rieber-Mohn utløste spenningen allerede i starten av debatten.

– Vi stemmer for forslaget om reguleringsplan for Lambda slik at det ikke skal være noen tvil om at dette er et endelig forslag, sa Rieber-Mohn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Dette er en fantastisk dag

Etter debatten i bystyresalen slo hun fast overfor NRK at det er på tide å sette punktum.

– Vi har kjempet for Tøyen i 50 år. Det har ikke nådd fram. Nå er det aller viktigste at vi får på plass et nytt Munch-museum. I dag er det en ny start, sa hun.

Absint

Presset på Oslo Arbeiderparti har vært stort i denne saken. I Dagsavisen onsdag ba de to tidligere kulturministrene for Arbeiderpartiet Ellen Horn og Åse Kleveland lokallaget i Oslo om å stemme for et Munch-museum i Bjørvika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rieber-Mohn høstet ros fra flere av de andre bystyrerepresentantene for at Arbeiderpartiet velger å følge flertallet i saken. Hennes partifelle Rune Gerhardsen sa at han gleder seg til åpningen av museet:

– Jeg har felt både en politisk tåre og en vanlig tåre de siste dagene. Men jeg innser at det viktige nå er å få museet på plass. Jeg synes det er godt å vite at vi skal stå sammen om det. Det er lenge til 2018, men jeg gleder meg allerede til åpningen. Jeg kommer til å ta meg et glass absint, kanskje to, i Munchs ånd, sa Gerhardsen.

Les også: – Jeg ga aldri opp

Gordisk knute

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sa at Munch-lokaliseringen hadde vært den vanskeligste politiske saken han hadde vært med å behandle, men at han hele tiden hadde tro på at det han kalte oslopolitikkens største gordiske knute kunne løses.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres Eirik Lae Solberg kalte dagen en festdag både for Oslo, landet og for verdens kulturarv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye Munch-museet skal bygges i Bjørvika like ved Operaen. Lambda-prosjektet var i 2012 beregnet å koste cirka 1,7 milliarder kroner. Det tolv-etasjers høye glassbygget med det karakteristiske tårnet med knekk, er tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros og skal stå ferdig i 2018.

Les også: Strålende fornøyd Munch-direktør

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) har lovet at staten skal bidra med penger til det nye museet. Tajik var da også kjapt ut med å gratulere Oslo-politikerne etter at flertallet var sikret i forrige uke.

– Jeg vil gratulere landet og Oslos innbyggere. Nå vil arven etter Munch, etter mange år med diskusjoner og uenighet, bli forvaltet på en verdig måte. Det tror jeg mange er lettet over, sa Tajik.