Meny

– Therese kan være i live

GRANSKER. Vil finne ut hva som skjedde da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell 3. juli 1988. Kriminologene Helene Andersen Wirum, Nina Valen, Sara Isabell Yefet Øxning og Therese Aasgaard bistår Thereses mor og advokat Fridtjof Feydt i jakten. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha gjennomgått tusenvis av dokumenter i den 25 år gamle «Therese-saken» tror bistandsadvokat Fridtjof Feydt at jenta kan ha blitt smuglet ut av Norge.

Ingen kan med sikkerhet si hva som skjedde da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen for 25 år siden.

Det siste året har bistandsadvokat Fridtjof Feydt og tre frivillige kriminologer gjennomgått alle dokumentene i forsvinningssaken for å kunne gi moren et svar på hva som skjedde med datteren.

Til ABC Nyheter i september i fjor fortalte de at de var i gang med å fingranske avhørene av hele 1721 personer og gjennomgå fakta i saken.

– Vi ønsker å gi mora et svar. Det viktigste er å finne ut hva som skjedde med Therese, uttalte den frivillige granskeren Nina Valen til ABC Nyheter den gang.

Les også: Nye avhør i Therese-saken

– Kan være i utlandet

I en rapport overlevert til politiet i Drammen denne uka slår Feydt fast at den da 9 år gamle jenta fortsatt kan være i live.

Ifølge Aftenposten konkluderer rapporten med at noen personer har gitt falsk forklaring i politiavhør og at mye tyder på at Therese ble smuglet ut av Norge.

Den frivillige gruppa anbefaler at politiet avhører rundt 10 personer, hvorav noen aldri har vært inne til politiavhør i saken. Rapporten foreslår også flere konkrete etterforskningsskritt.

Politiadvokat Jarle Vist i Søndre Buskerud politidistrikt vurderer nå om politiet skal gjenåpne etterforskning av saken.

– Jeg har ikke fått lest rapporten ennå, men vet at det er gjort et grundig stykke arbeid. Nå må vi først se på om innspillene gir grunnlag for nye undersøkelser i saken. Så må vi avgjøre om det er grunnlag for ny etterforskning. Det vil uansett overraske meg om vi kan finne informasjon som kan gi en løsning innen foreldelsesfristen utløper, sier Vist til Aftenposten.

Les også: Ny norsk Therese-granskning

Saken kan foreldes

I juli vil saken foreldes og det haster for politiet å oppklare saken. Foreldingsfristen for drap i Norge er 25 år og gjerningsmannen kan ikke bli straffet for ugjerningen, selv om han åpent snakket ut om saken etter fristen har gått ut.

– Tiden er i ferd med å løpe ut for politiet, men vi mener det er fullt mulig å finne svar innen foreldelsesfristen for drap utløper i juli. Men vi mener samtidig at det er 50 prosent sjanse for at Therese ikke ble drept, og at hun kan bli funnet i live. Det gir et perspektiv som politiet må ta inn over seg, sier de tre.

For de private granskerne og moren til Therese er det viktigst å få svar på hva som har skjedd jenta, fremfor å få straffet en gjerningsmann.

- Vi tilbyr et annet blikk på saken og jakter heller ikke etter feil hos politiet. vi har en annen faglig ballast og en annen innfallsvinkel, har den frivillige granskeren Sara Isabell Yefet Øxning uttalt til ABC Nyheter.

Svenske Thomas Quick tilsto i 1998 å ha bortført og drept Therese, men Quick bli 2011 frifunnet for drapet. Bistandsadvokat Feydt legger ikke skjul på at feilsporet var et massivt hinder i politiets pågående etterforskning.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus