Meny

Nordkoreanske avhoppere står frem

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny generasjon nordkoreanske avhoppere trår inn i rampelyset og deler sine fortellinger i håp om å sette fokus på menneskerettsspørsmål i hjemlandet.

Dette er en stor endring i miljøet av avhoppere, særlig i Sør-Korea, der de i årevis har levd i utkanten av samfunnet. De fleste hadde lavstatusyrker og forholdt seg i ro. De søkte å unngå oppmerksomhet av frykt for å bli stemplet som kommunister eller «sympatisører med Nord», melder Reuters.

– Jeg planlegger å snakke så fritt som mulig, sier Hyeonseo Lee, som nylig talte til en stor demonstrasjon i Seoul for en begivenhet kalt Frihet for Nord-Korea-uken.

33-åringen imponerte publikum ved årets TED-konferanse, et internasjonalt forum der folk kan fremme sine ideer. Ved samlingen i Long Beach i California i februar ga Lee en skrekkinnjagende skildring av livet i Nord-Korea og hvordan hun til slutt klarte å rømme til Sør-Korea via Kina, der hun tilbrakte flere år i skjul.

Les også: – Nord-Korea kan være nær å gjenåpne atomreaktor

Eksperter sier det er for tidlig å spå hva slags effekt den nye enheten vil få på internasjonal nordkoreapolitikk, som er preget av en rekke FN-sanksjoner på grunn av landets forbudte atom- og rakettprogrammer.

Men i det minste er fordommene mot avhoppere i ferd med å svinne i Sør-Korea, etter hvert som sørkoreanere får høre avhoppernes fortellinger og møte dem, sier Shin Hyo-sook, lederen for utdanningssenteret ved stiftelsen for nordkoreanske flyktninger i Seoul.

Hun sier yngre avhoppere har blitt mer uttalte i det å kreve endringer etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som selv bare er 30 år, ikke har vist noen tegn på å ville bedre menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Jeg tror mange flere av disse yngre avhopperne føler et særlig sosialt ansvar for å forbedre menneskerettighetene for sitt folk, sier Shin.

Se video av de unge avhopperne øverst i saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus