Meny

Frykter samling av elitesoldater

– Noe av det som ble fremhevet av tidligere forsvarsministere er at elitestyrker dyrker elitekultur, og bør ikke operere og styre seg selv i eget lukket miljø, sier Kjell A. Bratli som mener at det ut et ønske om demokratisk kontroll er bedre at ha spesialsoldatene som en del av de etablerte forsvarsgrenene. Foto: Ola Karlsen (ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarseksperten Kjell A. Bratli er selv tidligere soldat. Nå advarer han mot regjeringens forslag om å slå sammen spesialsoldatene: – Elitestyrker bør ikke operere og styre seg selv, sier han.

I dag utsatte Stortinget behandlingen av et forslag om å slå sammen de to ulike norske miljøene for spesialsoldater.

Nå advarer en av landets fremste eksperter også mot forslaget. Kjell A. Bratli har bakgrunn som soldat og har jobbet for både Arbeiderpartiets stortingsgruppe og Stortingets presidentskap.

I dag er han Stortingets Ombudsmann for Forsvaret, men understreker at han ikke uttaler seg som ombudsmann når han - i en samtale med ABC Nyheter - advarer mot regjeringens forslag som nå ligger til debatt.

– Jeg er en av de som ikke helt har forstått hvorfor det er nødvendig med et eget virksomhetsområde for spesialsoldatene, sier han og fortsetter:

– Jeg er av den gamle skole - for å si det sånn - og synes det har hatt en verdi å ha være forankret i forsvarsgrenene. Det tror jeg historisk har vært veldig sunt.

– Jeg tror også det har vært veldig sunt ut fra et demokratisk prinsipp: At man ikke luker ut spesialstyrker - eller elitestyrker - slik at de blir noe helt eget i og på siden av forsvarssystemet, men at de har hatt sin forankring inn i det som er det etablerte forsvarssystemet.

– Det er jo også en del av Stortingets regime med bevilgninger og kontroll, så jeg ser ikke helt hensikten med noe spesifikt eget og annerledes, sier Kjell A. Bratli.

– Den skarpeste kniven

I begrunnelsen for å slå sammen Forsvarets jegerkommando (FSK/HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK), har behovet for samordning vært fremhevet.

Bratli lar seg ikke helt imponere av det argumentet.

– At det er en overbygning og samarbeid, det har man jo også hatt tidligere i forhold til operativ kommando - altså hovedkvarterene. Det er selvsagt noe som bør forsterkes.

Les også: Regjeringen samler spesialstyrkene

– Jeg tror det er sunt for spesialstyrkene å være en del av en bredere kultur, slik de er innenfor forsvarsgrenene: En bredere kultur og noe å hvile seg på.

– Det spesialsoldatene hviler seg på er jo mer konvensjonelle styrker, hvor de selv er den skarpeste kniven å bruke i operasjoner.

Ønsker bedre tid

I februar la Forsvarssjefen frem sin innstilling om spesialstyrkene. I ettertid har han vært kritisert for manglende åpenhet i prosessen.

Sist søndag toppet det seg med at TV 2 kunne avsløre at to tillitsvalgte skal ha vært truet med telefonavlytting hvis de ikke holdt inne med sine kritiske merknader.

Som ombudsmann for Forsvaret har Kjell A. Bratli engasjert seg for de militæres rett til å ytre seg.

Les også: – Munnkurv på alle gradsnivå

Han påpeker nå at en sammenslåing vil innebære mye mer enn bare organisastorisk samling.

– Det er jo også slik at mye av materiellet de skal trene og samvirke på, det ligger jo i forsvarsgrenene. Men når du tar alt dette ut, så begynner du jo på mange måter på nytt og du må oppfinne hjulet på nytt.

– Du må jo trene annerledes og du er jo ikke en del av et system hvor du bare kan gå ombord i fartøyene eller hive deg på en stridsvogn. Du har jo ikke det etablert lenger, for du er jo plutselig utenfor den loopen.

– Jeg tror jeg hadde gitt meg bedre tid og foretatt en bedre og litt mer omfattende stabsstudie enn hva som nå ligger til grunn.

Er du overrasket over at det er Ap som har forsvarsministeren og drar dette i gang?

– Nå var det vel Forsvarssjefen som nå satte dette i gang. Men med min bakgrunn som gruppesekretær i Arbeiderpartiet på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet, så er jeg nok noe overrasket over forslaget slik det foreligger.

– Når jeg ser historisk på det, så er jeg litt forundret. Arbeiderpartiet har ved tidligere anledninger hatt en stor skepsis til å opprette en særskilt forsvarsgren som skal drive med operasjoner i egen linje og på tvers av de andre forsvarsgrenene.

– Noe av det som ble fremhevet av tidligere forsvarsministere er at elitestyrker dyrker elitekultur, og bør ikke operere og styre seg selv i eget lukket miljø. Sett ut fra perspektivet demokratisk kontroll er det betydelig bedre at de er del av de etablerte forsvarsgrenene.

– Spesialstyrker er lite verdt uten komplementære militære styrker, og kan ikke operere uten disse. Norge har et system som fungerer svært bra, der spesialstyrker er del av forsvarsgrenene, og der styrkene bruker den respektive forsvarsgrenens kampplattformer.

– For de demokratiske aspektene ved dette, de er jo en del av kjerneverdiene ikke bare for Arbeiderpartiet, men for hele Norge, sier Bratli.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus