Meny

Grusomme skildringer fra syrisk grenseby

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktninger forteller om grusomme forhold og livsfarlige fluktruter fra grensebyen Qusair, som syriske styrker omringer på tredje uka.

Qusair, som beskrives som den reneste spøkelsesbyen, er delvis bombet i filler. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har fått flere vitneskildringer som beskriver helt forferdelige forhold. Desperate folk forteller at de søker tilflukt i bunkere eller rett og slett groper.

– Vi kunne ikke forlate hullet vi hadde tatt tilflukt i på en uke. Vi spiste den lille maten vi hadde klart å få med oss, og barna gråt hele tida, forteller en kvinne til UNHCR.

En mann som klarte å komme seg i trygghet i Libanon, sier han flyktet etter at huset hans ble bombet og sønnen på 20 år ble drept. Han hadde ingen ting med seg da han kom til Libanon.

Alle som UNHCR har snakket, med forteller om stor frykt. De er livredde for å nærme seg kontrollposter.

– Du flykter og risikerer å bli drept av en bombe. Eller du blir og går en sikker død i møte, forteller en annen kvinne.

Mange såret

Det skal være mellom 700 og 1.500 sårede sivile inne i Qusair, og de har ingen mulighet til å bli evakuert.

UNHCR presiserer at de ikke har uavhengige kilder inne i byen, og at de ikke kan bekrefte vitneskildringene.

Men de forteller at det begynner å komme en liten strøm av mennesker som har klart å komme seg i trygghet i det østlige Libanon.

Disse flyktningene beretter om en ekstremt vanskelig flukt, som de har måttet gjøre til fots.

De forteller at folk blir skutt på dersom de blir oppdaget når de flykter ut av byen.

Les også: Prøver viser at saringass er brukt i Syria

Vår tids katastrofe

– Krigen i Syria er vår tids største katastrofe, sier FN-granskeren Paulo Pinheiro.

– Brutalitet er blitt en krigstaktikk, sier Pinheiro, som leder FNs undersøkelseskommisjon, som denne uka la fram en ny rapport om situasjonen i Syria.

Også denne rapporten tar opp forferdelige forhold i Qusair.

– Syriske opprørere og allierte utenlandske militante grupper har drept sivile og soldater de har tatt til fange. Disse er blitt drept i det som blir framstilt som rettssaker. Konflikten blir mer og mer sektrisk, og den sivile befolkningen er svært utsatt. Militære stillinger plasseres midt blant sivilbefolkningen, heter det i rapporten.

Les også: – De færreste opprørerne i Syria vil ha demokrati

Omfattende overgrep

Men selv om FN anklager opprørsgrupper for å stå bak drap, tortur og kidnapping, så når det ikke opp mot intensiviteten og omfanget i overgrepene utført av regjeringsstyrkene.

Ifølge FNs rapport er det sannsynligvis også blitt brukt ulovlige, kjemiske våpen i Syria i mars og april i år.

– Det er grunn til å tro at begrensede mengder giftige kjemikalier er blitt brukt i krigen i Syria, sa Pinheiro på en pressekonferanse i Genève tirsdag

Det har ikke vært mulig, etter de bevisene FN har tilgjengelig, å fastslå nøyaktig hvilke kjemiske midler det er snakk om eller hvem som har brukt dem – opprørerne eller regjeringsstyrkene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus