Meny

DEMONSTRASJONENE I TYRKIA:

Tyrkiske demonstranter skåler i protest

ROLIG: I havnebyen Bodrum har demonstrasjonene foregått i rolige former, sammenlignet med mange andre steder i Tyrkia. (FOTO: Are Olav Andreassen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia rundt hever demonstrantene nå glassene sine i protest mot statsminister Erdogan og innstramming av alkohollovgivningen.

En strengere alkoholpolitikk er ett av flere temaer de tyrkiske demonstrantene har hevet røstene sine mot den siste uken.

Inntil nylig var det mulig å få kjøpt alkoholholdig drikke stort sett hele døgnet, i stort sett alle butikker og kiosker.

Den nye lovgivningen reduserer salgstidene til seks om morgenen til ti på kvelden. Innskrenkningen blir sett på som en provokasjon blant sekulære tyrkere, og blant demonstrantene har ironisk skåling spredd seg som en fredelig måte å vise misnøye på.

– Vi skåler og roper Şerefine Tayyip (Skål, Tayyip journ.anm.), men med ayran og ikke øl, forteller Onür Karagöz til ABC Nyheter.

Les også: Onür får skyldfølelse når han ikke demonstrerer

Skåles i øl

Han bor i byen Eskisehir, nordvest i Tyrkia, om lag fem timer fra Istanbul hvor de første demonstrasjonene startet.

Se demonstrasjonene i Eskisehir her: (artikkelen fortsetter under videoen)

Ayran er en drikk av tyrkisk yoghurt blandet med vann, og er svært populær i Tyrkia. Karagöz forklarer at slagordet er en referanse til statsminister Erdogans uttalelse om at Tyrkias nasjonaldrikk verken er øl eller den tradisjonsrike Raki, men nettopp ayran.

Også i Bodrum har skålingen fått fotfeste blant demonstrantene, men i turistbyen helt sørvest i landet skåles det flittig i øl.

– Folk drikker i gatene og roper skål til regjeringsbygget som svar på de nye alkohollovene, sier Are Olav Andreassen til ABC Nyheter.

Les også:  Uroen i Tyrkia har kostet liv

Gikk fra 100 til 6000

Andreassen jobber som guide i Bodrum og har observert hvordan demonstrasjonene startet i det små, og eskalerte på kort tid. Også her blir det taktfast gjentatt «Skål, Tayyip».

– Det gikk fra 100 til 6000 på tre dager, sier han. 

I mange byer i Tyrkia har politiet tydd til maktbruk mot demonstrantene, men i Bodrum har det gått relativt rolig for seg.

Les også Nordmann i Istanbul: – Det er helt ville tilstander

– Protestene her er veldig rolige sammenlignet med de store byene, sier Andreassen og forklarer at det hele likner «en stor festival» mer enn en demonstrasjon.

Men også i turistbyen Bodrum har det vært tilfeller av politi som bruker makt mot protesterende sivile. Se hendelsen her (ekstern lenke).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus