Meny

Fengsel frifinnes for fri fangesnakk

Den koden som en tidligere fange har oppgitt, viste seg å ikke virke på den veggmonterte telefonen inne i Bergen fengsel. Likevel avviser ikke ledelsen at fanger kan ha hatt ukontrolert telefonkontakt med andre kriminelle utenfor murene. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen fengsel har ikke funnet noe som tyder på at fanger skal ha hatt mulighet til å ringe fritt med fengselets telefoner. En test av en oppgitt kode ga heller ikke fri linje ut av cella.

BERGEN FENGSEL (ABC NYHETER):  Fengselets ledelse kan ikke garantere at fanger ikke har klart å smugle inn mobiltelefoner, men interne granskninger har ikke avdekket sikkerhetshull eller feil i de tekniske løsningene som benyttes.

– Vi måtte jo redegjøre for muligheten til å ringe ukontrollert ut og har gjort våre undersøkelser av systemet. Det ser ut til å fungere, sier Eli Sjo som er direktør ved Bergen fengsel, til ABC Nyheter.

– Vi har dette på alvor og undersøkt det videre. Vi ønsker å ha orden i sysakene, sier Sjo som også fikk beskjed fra sine overordnede om å sjekke saken nøye.

Tidligere i år hevdet innsatte og andre kilder at fanger i hennes fengsel kunne bruke interne fasttelefoner fritt og utenfor vokternes kontroll.

Fikk teste oppgitt kode

ABC Nyheter fikk teste en oppgitt kode på en av telefonene i Bergen fengsel. Koden virket ikke slik en tidligere innsatt hevdet. Foto: Ola Karlsen/ ABC NyheterABC Nyheter fikk teste en oppgitt kode på en av telefonene i Bergen fengsel. Koden virket ikke slik en tidligere innsatt hevdet. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Nylig fikk også ABC Nyheter adgang til fengselet for å teste en kode som en tidligere innsatt har oppgitt.

Men den 18 tastetrykk lange koden ga ikke fri linje ut.

Eks-fangen har opplyst at denne skulle virke fra et av fengselets fellesrom.

Bakgrunn: Fanger ringer fritt fra fengselet

Men på en av fengselets venteceller med påmontert veggtelefon, fungerte denne koden ikke.

ABC Nyheter fikk ikke adgang til fellerommet for der å teste koden på det som skal være en lignende telefon.

– Vi tror dette er et system som fungerer. Du har jo også vært her og testet systemet og avdekket heller ikke noe, sier Sjo.

– Det er samme system inne på fellesrommet. Det er gjort en grundig undersøkelse av dette og ikke avdekket noe.

Ved andre fengsler i Norge er det tidligere avdekket «løsninger» som har gitt fanger muligheten til å benytte fastmonterte telefoner, opplyser kilder.

Frykter innsmuglede mobiler

Ved fengselet i Bergen, hvor det er plass til 258 innsatte i alle sikkerhetskategorier, kan men ikke garantere at fanger ikke benytter telefoner utenfor fengselsledelsens kontroll.

Men fengselsledelsens frykt er mer knyttet til innsmuglet utstyr og små mobiltelefoner som en også tidligere har beslaglagt, enn misbruk av de veggmonterte telefonene.

Både fanger, deres besøkende og andre som beveger seg ut og inn av det relativt åpne fengselet, kan smugle inn utstyr som kan brukes til å kriminell aktivitet.

Les også: Innsatte får se porno bak murene

Ombygginger inne i fengselet har også gitt fanger muligheten til å koble seg opp på de interne telefonkablene, hvis en har hatt nødvendig utstyr.

Det skal ikke være vanskelig for fangene å få gitt normale beskjeder til familie og venner gjennom ordinære kanaler i løpet av et par timers tid.

Derfor tror en at ukontrollerte telefoner vil bli brukt til å gi beskjeder, og eventuelt styre kriminelle nettverk fra innenfor murene. Dette er et åpenbart brudd på regelverket, og noe en ønsker å få avsluttet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus