Meny

DEMONSTRASJONENE I TYRKIA:

Får skyldfølelse når han ikke demonstrerer

Store politistyrker sperrer av gatene, men antallet demonstranter er langt større. Foto: Eray Balunca

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener at ingen kan sitte hjemme når andre kjemper for vår felles frihet. Det sier Onur Karagöz, som etter én dags fravær følte han måtte stille opp igjen.

Karagöz er en av mer enn 100 studenter som har slått opp telt midt i hovedgata i Eskişehir i Tyrkia. Byen er på størrelse med Oslo i folketall og huser nesten 25.000 studenter.

– De siste to dagene har ingen biler passert her fordi folk sover her. Området er vårt nå, sier Karagöz til ABC Nyheter.

Demonstrantene har siden helgen fullstendig overtatt områdene utenfor byens største kjøpesenter, Espark. Vanligvis er hovedveien trafikkert fra tidlig morgen til sen kveld, men telt og protesterende mennesker har nå tatt over for drosjer og busser.

Les også: Uroen i Tyrkia har kostet liv

– En av dagene var jeg så sliten at jeg ikke orket å gå dit, men da fikk jeg skyldfølelse. Jeg sa til meg selv at jeg må være der med alle de andre. Dette er alles problem, sier han.

– Det gir en god følelse å være der. Når jeg ser alle menneskene som er der, blir jeg stolt. Alle er der for den samme saken, forteller Karagöz.

Naturlig samlingspunkt

Kjøpesenteret Espark er et mye brukt samlingspunkt for innbyggerne i Eskişehir, både blant studenter og andre. Den åpne plassen foran senteret ble derfor en naturlig møteplass for de mange som ønsker å vise samhold mot regjeringen.

Les også  Kapret gravemaskin på vei mot statsministeren

Den første dagen samlet det seg ifølge Karagöz et par tusen mennesker der, mens det på det meste har vært så mange som 10.000 mennesker der.

Bygningen hvor regjeringspartiet AKP holder til ligger et stykke vekk fra hovedgata, men også der har demonstranter funnet sammen. Foran kjøpesenteret har det gått fredelig for seg, mens det har vært en røffere tone utenfor AKP-bygget.

– Politiet kom til Espark på fredag da de første demonstrantene kom, men de dro igjen etter fire timer, sier Karagöz.

Les også:  Bred frustrasjon ligger bak uroen i Tyrkia

– Har du sett noen bli skadet?

– Nei. Jeg har bare vært ved kjøpesenteret, men jeg har blitt fortalt at flere har blitt skadet utenfor AKP-bygget. De som samler seg der er provokatører og ønsker å slåss med politiet. Vi støtter ikke dem, sier han.

Les også Nordmann i Istanbul: – Det er helt ville tilstander

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus