Meny

Nordmann dømt til fem års fengsel i Egypt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En egyptisk domstol har dømt en nordmann in absentia til fengsel i fem år i en sak mot flere ikke-statlige organisasjoner.

Norske Christian Angell fra Høyre har vært blant de tiltalte i saken, men NTB har ikke lyktes med å få bekreftet at Angell er dømt.

I alt 43 egyptere og utlendinger er dømt i den såkalte NGO-saken. I dommen fastslås det dessuten at de berørte organisasjonenes egyptiske kontorer skal legges ned og deres midler konfiskeres av staten. Saken gjelder blant annet de amerikanske organisasjonene Freedom House, International Republican Institute og National Democratic Institute samt tyske Konrad-Adenauer-Stiftung.

De tiltalte i saken er kjent skyldig i å ha mottatt penger ulovlig fra utlandet og arbeidet i Egypt uten arbeidstillatelse.

Les også: Nordmann dømt for menneskesmugling i Tyskland

In absentia

Det var i begynnelsen av 2012 Angell og de 42 andre involverte i saken ble tiltalt for å ha drevet ulovlig innblanding i egyptisk politikk. USA reagerte i sin tid kraftig på tiltalene.

Blant utlendingene som er dømt in absentia, er det minst 15 amerikanere, en nordmann, en tysker, en serber og flere personer fra arabiske land, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Blant personene som er dømt in absentia, er også sønnen til USAs samferdselsminister Ray LaHood.

Fem tiltalte var til stede i retten da dommen ble lest opp, deriblant én amerikaner. Disse fem ble dømt til to års fengsel. Elleve øvrige tiltalte ble dømt til ett års betinget fengsel.

De tiltaltes forsvarere varsler at dommen vil bli anket.

Les også: Nordmann dømt til 18 års fengsel i Brasil

Reiseforbud ble opphevet

Angell hadde i november 2011 tatt permisjon fra jobben som leder for Høyres internasjonale avdeling for å lede kontoret til amerikanske International Republican Institute i Alexandria i Egypt. Organisasjonen driver med opplæring i valgobservasjon og menneskerettigheter.

Da NGO-medarbeiderne ble pågrepet, ble det først utstedt reiseforbud, men i mars 2012 ble forbudet opphevet. Angell og de fleste andre utlendingene som var tiltalt, forlot da Egypt.

Egyptiske styresmakter er i ettertid blitt kritisert i egyptisk presse for å ha sluppet utlendingene ut av landet. De anklages for å ha gitt etter for amerikansk press.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus