Meny

– Vil hevne fengslingen av mulla Krekar

DØMT. Advokat Brynjar Meling (t.v.) og Mulla Krekar før ankesaken der Krekar ble dømt til fem års fengsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beryktet ekstremist advarer norske myndigheter.

–  Moses, Jesus og Guds siste sendebud Mohammed, fred være med dem alle, fordøm det de norske myndigheter gjør mot mulla Krekar og muslimer verden over!

Det sier den beryktede ekstremisten Omar Bakri Muhammad til Aftenposten. Ekstremisten opererer som rådgiver for jihadistiske grupperinger fra sin bolig i den nordlibanesiske byen Tripoli.

Muhammad flyktet fra Storbritannia i 2005 etter å ha uttalt at han ikke ville informere politiet dersom han skulle få vite om at muslimer planla terrorangrep mot landet. Nå advarer han norske myndigheter om at det kan komme angrep fra jihadister rettet mot Norge på grunn av dommen mot mulla Krekar.

Les også: Regjeringen i Bagdad for å diskutere mulla Krekar

– Lyttes til i de norske miljøene

Krekar ble i 2012 dømt til fem års fengsel for trusler om drap og terror, og for å ha oppfordret til straffbare handlinger.

I tillegg ble han dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til en kurder han har fremsatt trusler mot.

Leder for terrorismeforskningsgruppen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Petter Nesser, er usikker på hvor stor påvirkning Muhammad har på norske ekstremister.

– Det er det ikke konkret forsket på. Men det er grunn til å tro at han også lyttes til i de norske miljøene. Generelt er det imidlertid slik at andre lederskikkelser nå har overtatt en del av den rollen Bakri tidligere hadde overfor de europeiske jihadist-miljøene, sier Nesser.

Les også: - Krekar vil forlate Norge snart

Ny militant gruppering

Krekar hevder selv han har hundre tusener av støttespillere. Ifølge seniorforsker ved FFI, Brynjar Lia, driver Krekar omfattende rekruttering på internett til en ny militant gruppering mens han sitter fengslet.

Lia knytter kjente ekstremister som Arslan Maroof Ubaydullah Hussain, Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti til Krekars nettverk.

– Ledere som Krekar skaper autoritet gjennom nettverksbygging, gjennom sin historie som aktivist, sin tidligere kontakt med kjente ekstremister som Osama bin Laden. Og han har god utdannelse, med en master i islamsk lov, har Lia tidligere uttalt til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus