Meny

Minst ti døde, tusenvis evakuert på grunn av flom

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis er tvunget ut av sine hjem, og minst ti mennesker har mistet livet i flommen som nå skyller inn over sentrale deler av Europa.
Fakta om flommen i Mellom-Europa:

* Et voldsomt regnvær i helgen har utløst den verste flommen i Mellom-Europa siden 2002. Tsjekkia, Østerrike, Tyskland, Slovakia, Ungarn og Polen er berørt.

* Flere titalls byer er satt i flomberedskap.

* Tusenvis av soldater og sivile hjelpearbeider er satt inn i kampen mot flomvannet.

* I den sørtyske byen Passau, der elvene Inn og Ilz munner ut i Donau, ble det mandag målt den høyeste vannstanden siden 1501.

* Minst ti mennesker har mistet livet i flommen, mens mange tusen har måttet forlate sine hjem.

* I Tsjekkia er det erklært unntakstilstand i store deler av landet. Også i Tyskland er det erklært unntakstilstand i flere delstater i sør og øst.

Vannstanden i Donau har steget til sitt høyeste nivå på over et halvt årtusen. Tusenvis av soldater og sivile hjelpearbeider er satt inn i kampen mot flomvannet i flere sentraleuropeiske land.

Tysklands statsminister Angela Merkel reiser tirsdag til Bayern, der Passau ligger, for å samrå seg med delstatens regjeringssjef Horst Seehofer. Både i Bayern, i Thüringen lenger nord og i Sachsen nordøst for Bayern er det slått katastrofealarm.

I den sørtyske byen Passau, der elvene Inn og Ilz munner ut i Donau, ble det mandag målt den høyeste vannstanden siden 1501. Passaus vel 50.000 innbyggere mistet samme dag sin forsyning av rennende vann, som ble stengt av frykt for smittespredning.

Kjemper

I tillegg til Tyskland kjemper flere sentraleuropeiske land fortsatt mot flomvann og kraftig regn. Tsjekkias hovedstad Praha prøver å barrikadere gamlebyen, mens EU lover å bistå de rammede lokalsamfunnene.

Det tsjekkiske landemerket, Karlsbroen, som til vanlig er «oversvømt» av turister, er nå preget av soldater og mannskap som forsøker å begrense skadene fra elven som stadig blir større.

Skoler og butikker er stengt, og veier og jernbanelinjer revet opp.

Nesten 8.000 er evakuert fra flomutsatte områder i Tsjekkia, der det er erklært unntakstilstand i deler av landet. Det er uavbrutt regn i flere dager som har fått bekker og elver til å svulme og gå over sine bredder i Sentral-Europa.

Les også: Tusenvis evakuert over hele Europa på grunn av flom

Sandsekker

Elva Moldau renner gjennom Praha. Den tsjekkiske hovedstadens gamleby, til vanlig svært populær blant turister, er nå preget av sandsekker og flombeskyttelse.

Myndighetene har stengt T-banen i sentrum av byen og begrenset trafikken mens man venter på flomtoppen. Flere skoler har også måttet stenge mens vannet fra Moldau alt har oversvømmet noen områder.

Folk frykter lignende tilstander som i 2002, da 17 personer mistet livet i en svært ødeleggende flom.

Les også: Styrtregn i byene koster langt mer enn flom

Kritisk

I de sørlige og østlige delene av Tyskland omtaler redningsmannskaper situasjonen som kritisk og dramatisk.

En rekke veier og jernbanelinjer er blitt stengt i Tyskland, mens elvetrafikken på deler av Rhinen, Main og Neckar er innstilt.

Både i Tyskland og Polen frykter man fortsatt at vannet skal stige, men meteorologene venter bedring i værforholdene etter hvert.

Står klar

– Vi ønsker å berolige lokalsamfunnene og de politiske lederne som er berørt, med at vi i den europeiske familien står klare til å hjelpe der det trengs mest, sier EUs regionalkommissær, østerrikeren Johannes Hahn.

EU opprettet et såkalt solidaritetsfond etter flommen i 2002.

– Fondet skal bistå medlemsland og rammede områder med å komme seg på beina igjen og bære kostnadene ved gjenoppbygging og krisehåndtering, sier Hahn.

I Østerrike har forholdene skapt store utfordringer i togtrafikken, og strandede passasjerer har måttet søke ly i militærbrakker i Salzburg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus