Meny

– Nord-Korea kan være nær å gjenåpne atomreaktor

JERNHÅND: Kim Jong-un leder Nord-Korea videre, og det virker ikke som landet har planer om å bøye av i veien mot atomvåpen, til tross for gjentatte advarsler fra omverdenen. (Foto: Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea kan være bare én eller to måneder unna å gjenåpne sitt atomanlegg i Yongbyon. Det skjer til troos for at landet for kort tid siden fikk klare advarsler av Kina.

Ved å analysere satellittbilder, konkluderer forskerne med at Nord-Korea har gjort «betydelige fremskritt» på anlegget Yongbyon, blant annet på en fem megawatt gassdrevet reaktor.

– Den fem megawatt store reaktoren kan være én eller to måneder unna oppstart, het det på bloggen «38 North» ført i pennen av en tenketank ved det anerkjente Johns Hopkins-universitetet.

Rapporten kommer etter et det en tid har vært økt spenning knyttet til situasjonen på Korea-halvøya.

I februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning, og i påfølgende måned skjerpet FNs sikkerhetsråd sanksjonene mot landet.

Ble advart av Kina

En annen kilde, som nyhetsbyrået Reuters skal ha vært i kontakt med, oppgir videre at Kina ba om en stans i atomprøvesprengningene og rakettoppskytningene den nordkoreanske utsendingen Choe Ryong-hae besøkte Beijing i mai.

Siden Kim Jong-un kom til makten i Nord-Korea i desember 2011 har landet gjennomført én atomprøvesprengning og to tester av langdistanseraketter. Samtidig er trusselretorikken mot Sør-Korea og USA blitt kraftig trappet opp.

I samtalene med Choe skal kineserne ha gjort det klart at de nordkoreanske provokasjonene setter Kina i «en vanskelig posisjon».

Kina skal samtidig ha oppfordret Nord-Korea til i stedet å konsentrere seg om gjenoppbygging av landets skakkjørte økonomi.

Les også: Raser etter at flyktninger sendt tilbake til Nord-Korea

Nekter å gi etter

Men Choe ga ingen signaler om at Nord-Korea ville føye seg. Han sa tvert imot at prøvesprengningene var en nødvendighet, ifølge Reuters' kilde.

– Nord-Korea har ikke mildnet, var beskjeden.

Choe er nestleder i Nord-Koreas øverste militære råd. Han er general og regnes som det nordkoreanske militærets fremste ideolog, men han har ingen militær erfaring.

Da han kom til Beijing, var han kledd i full uniform. Kineserne som mottok ham, gikk i dress.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus