Her trampes hun i hjel av kongens hest

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ble fengslet ni ganger og kastet stein på statsministerens kjerre. For 100 år siden ble Emily Davison tilslutt trampet i hjel av kongens hest, i kampen for kvinners stemmerett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Emily Davison ble stemplet som en «brutal, gal kvinne» av den engelske dronningmoren i 1913, og avisa The Morning Post kalte aksjonen hennes for «en sinnssyk handling». Men i dag blir Emily Davisons til tider brutale kamp for kvinners stemmerett hyllet av mange.

Davison ble født i London i 1872, og var en av få kvinner som tok høyere utdannelse i sin tid. Hun måtte i perioder avbryte utdannelsen for å tjene opp nok penger til å fortsette.

«Militante aksjoner»

I 1906 ble Emily Davison medlem av «Women's Social and Political Union» (WSPU) som kjempet for at kvinner skulle få stemmerett i Storbritannia. Hun opparbeidet seg snart et rykte for å være militant og

Portrett av Emily Davison. Foto: ScanpixPortrett av Emily Davison. Foto: Scanpix

konfronterende i sin kamp. Aksjonene hennes utviklet seg fra å forstyrre møter til å kaste stein og brannstiftelse.

Les også: Stoltenberg hyllet kvinnenes kamp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gang snek hun seg inn Det britiske parlamentet om natta under folketellingen, slik at hun skulle kunne skrive opp Underhuset som bostedsadresse.

Tvangsforet i fengsel

Ni ganger måtte Davison sone i fengsel, der hun var en av flere kvinnesaksforkjempere som ble tvangsforet fordi de sultestreiket. Mot slutten av en seks måneder lang fengselsdom, kastet hun seg utfor en trapp i protest mot tvangsforingen.

Hva Davisons intensjoner var med det hun gjorde under hesteveddeløpet den 4. juni 1913, er noe uklart. Enkelte mener hun forsøkte å begå selvmord, mens andre bevis peker mot at dette var nok et stunt i kampen for kvinners stemmerett, som gikk fullstendig galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fatale aksjonen

Slik filmklippet øverst i saken viser, kaster Emily Davison seg ut blant veddeløpshestene under Epsom Derby. Davison blir truffet av hesten Anmer, som ble eid av kong Georg V. Davison blir liggende på bakken. Ved siden av henne skal det ha blitt funnet et bånd der det stod: «Stem på kvinner». Man tror Davisons plan var å henge dette rundt halsen på kongens hest.

Med en brist i hodeskallen og store indre blødninger døde Davison på sykehus fire dager senere.

Først i 1928 fikk kvinner i Storbritannia stemme på lik linje med menn.

Emily Davisons begravelsesprosesjon tiltrakk seg mange tilskuere. I front gikk hennes medsøstre i kampen for kvinners stemmerett. Foto: ScanpixEmily Davisons begravelsesprosesjon tiltrakk seg mange tilskuere. I front gikk hennes medsøstre i kampen for kvinners stemmerett. Foto: Scanpix