Tyrkias statsminister: – Jeg er ingen diktator

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan avviser påstander om at han opptrer som en diktator. Uroen landet nå opplever, er heller ingen tyrkisk utgave av den arabiske våren, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det kjent at en 20 år gammel demonstrant mistet livet i en påkjørsel i Istanbul helgen, og ble det første dødsofferet for den tyrkiske uroen. Samme kveld samlet tusenvis av mennesker seg igjen for å demonstrere på Taksim-plassen i sentrum av millionbyen Istanbul.

Politiet skjøt med tåregass mot folk som protesterte mot regjeringens politikk nær Erdogans Istanbul-kontor. Protestene i Tyrkia har utspring i motstand mot bygging i en park i Istanbul, men har utviklet seg til de største demonstrasjonene mot regjeringen på mange år.

«Vandaler»

Den tyrkiske statsministeren, som mandag reiste til besøk i Marokko, avfeier demonstrantene som «vandaler». Han avviser også antydninger om at befolkningen nå opplever en «tyrkisk vår», en henvisning til de demokratiske omveltningene i «den arabiske våren» i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Var det flerpartisystem i landene der den arabiske våren fant sted, spurte Erdogan i et innslag på tyrkisk fjernsyn mandag. Hans politiske allierte president Abdullah Gül ba demonstrantene roe seg ned og sa at deres argumenter er blitt hørt.

– Vær rolige, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Erdogan til mediefolk før avreisen fra flyplassen i Istanbul. Erdogans uttalelse blir tolket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for demonstrantene, men i stedet sette hardt mot hardt.

Hardner til

Men demonstrantene viser heller ingen tegn til å gi seg, selv om Tyrkias øverste ledere ber om ro og advarer mot at bråkmakere forsøker å utnytte den spente situasjonen. Mye tyder på at frontene hardner til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fere hundre ungdommer i Istanbul har bygd barrikader ved Taksim-plassen. Det var her protestaksjonen startet, i utgangspunktet rettet mot utbyggingen av Gezi-parken, som etter planen skal vike plass for et kjøpesenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste til at partiet hans har vunnet tre valg på rad, med stadig større oppslutning. Samtidig hevdet han at demonstrasjonene er organisert av «ekstremistiske elementer». Men den faste linjen kan bidra til å gjøre vondt verre, påpeker en markedsanalytiker overfor Reuters.

Risiko

– Det er helt klart en risiko for at dette bare fortsetter. Faren er at volden trappes opp et hakk, slik at dette havner på et helt annet nivå – at det blir enda mer spent og frontene hardner til, sier Timothy Ask i Standard Bank.

Mandag falt tyrkiske aksjekurser markant. Samme dag varslet det venstreorienterte fagforbundet KESK streik tirsdag og onsdag. Forbundet har 240.000 medlemmer i offentlig sektor. Uroen er heller ingen god nyhet for landets turistbransje.

Årsaken til den sosiale uroen i Tyrkia er sammensatt. Makthaverne har etter manges mening blitt for selvsikre og gått i autoritær retning. De anklages for å ture fram med beslutninger som er svært upopulære i deler av befolkningen.