Meny

– Demenssyke vil bli GPS-overvåket

SPORING: Professor Annakarin Olsson trekker frem økt trygghetsfølelse for de pårørende og de demente selv som grunn for å innføre GPS-sporing av demente. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personer i svensk forskningsprosjekt ville bli GPS-sporet etter at de ble redde for å gå seg bort i hagen rett utenfor eget hus. – Mange vil bli overvåket, sier professor.

I Norge finnes det i dag rundt 70.000 mennesker med demens, men dagens lovverk setter imidlertid en stopper for at helsevesenet kan organisere GPS-sporing av demente som ikke kan samtykke til dette selv.

I Sverige har sykepleier og professor i medisin, Annakarin Olsson, gjennomført en studie for å øke tryggheten og friheten til de demente ved bruk av nettopp GPS-sporing.

Under forskningsprosjektet ble pasientene utstyrt med en mottaker som ga mulighet for telefonisk kontakt med pårørende.

– En sender bæres av demenspasienten mens mottakeren, en vanlig mobiltelefon, betjenes av den pårørende. Det er også mulig å ha telefonisk kontakt mellom sender og mottaker, sier Olsson til Forskning.no.

Les også: Demens er vårt tids helsebombe

Ville bli overvåket

I undersøkelsen ble de demente kun overvåket dersom de befant seg mer enn 500 meter fra hjemmet. På den måten kunne ikke den pårørende følge den dementes bevegelser innenfor det avgrensede området.

Men ifølge Olsson ønsket alle de som deltok i forskningsprosjektet sporing også i hjemmet. For mange av dem som deltok føltes det utrygt å ikke være fullstendig overvåket. Noen av dem var redde for å gå seg bort i sin egen hage.

Olsson trekker frem økt trygghetsfølelse for de pårørende og for de demente selv som grunn til å innføre GPS-sporing av demente.

– I motsetning til i Sverige og Danmark er det ikke lov å utstyre demente med sporingsteknologi i offentlig demensomsorg i Norge. Med tanke på at det i 2050 vil være dobbelt så mange personer i Norge med demens som i dag, og at antall sykehjemsplasser og omsorgsboliger trolig ikke vil strekke til, er det viktig at vi kan se på og samarbeide om andre løsninger som dette teknikk-tilbudet, sier Olsson til Forskning.no, men påpeker at man ikke kan generalisere studiets funn.

Les også: Nye alzheimer-gener er funnet

– Vil redde liv

Høyres partileder Erna Solberg har tidlig trukket frem GPS-sporing av demente pasienter som et positivt eksempel på at teknologi blant annet vil kunne bidra til større trygghet slik at eldre kan bli boende hjemme lenger.

I en betydelig andel av Norske redningshunder, vel 400 oppdrag i fjor, var det demente personer som var savnet.

– Det er ingen tvil om det vil redde liv. Eldre mennesker kan være ganske spreke, og kan forflytte seg på store avstander. Det kan i verste fall gå mange dager før man finner vedkommende. Hvis de ikke har været med seg, kan det fort bli fatalt, har daglig leder i Norske redningshunder, Jim Olav Hansen, tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus