Meny

SV har snudd og støtter norsk innsats i Mali

SVs Snorre Valen bekrefter at partiet hans støtter regjeringens avgjørelse om Norges bidrag til de fredsbevarende styrkene i Mali. Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Om Mali skal kunne gjennomføre et valg og igjen bli et demokrati, trengs en internasjonal tilstedeværelse med stor legitimitet, sier SVs Snorre Valen om Norges militærbidrag i landet.

Partiet støtter den norske innsatsen på inntil 25 personer i en fredsbevarende FN-styrke.

Så sent som i februar var partiet sterkt imot å sende norske styrker til det afrikanske landet. Men den gangen var mandatet annerledes, påpeker partiets utenrikspolitiske talsperson overfor NTB.

– Den nye styrken har sitt mandat i et enstemmig vedtak i FNs sikkerhetsråd, sier Valen, som mener et ja til styrken tidligere i år ville innebære å bidra til å lære opp hæren til en kuppregjering.

Les også: Norge deltar i FNs Mali-styrke

– Dessuten er det få vestlige land som bidrar, og det er et argument i seg selv, fortsetter han.

Valen trekker fram at det er snakk om et FN-oppdrag med full internasjonal støtte, og at det er FN selv, ikke stormakter, som må ta ansvar.

– SV har lenge vært tilhenger av å prioritere FN-oppdrag i Afrika og å dreie norsk innsats fra NATO til FN. Som i vinter er vi svært skeptiske til den franske krigføringen i landet, og det gjør det enda viktigere at FN selv tar ansvar og setter seg i stand til å sikre stabilitet i Mali, slik at freds- og forsoningsprosessene kan få gå sin gang, sier Valen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus