Meny

Norge deltar i antiterrorstyrke i Mali

Soldater i Mali på øvelse med den EU-ledede treningsstyrken i landet. Norge kommer til å sende militærpersonell, men da som en del av en fredsbevarende FN-styrke. Foto: David Lewis (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge sender fem stabsoffiserer og rundt 20 andre militæreksperter til Mali. Oppdraget er å demme opp for internasjonal terrorisme i Sahel-regionen.
Fakta om utviklingen i Mali:
  • Et militærkupp i Mali i fjor destabiliserte landet og gjorde det mulig for tuaregopprørere og islamister å ta kontroll over den nordlige delen av landet.
  • Tuaregene ble etter hvert drevet ut av islamistene, som innførte strenge sharialover flere steder.
  • 14. januar innledet Frankrike en militæroperasjon for å bistå maliske regjeringssoldater i kampen mot islamistene, som rykket fram mot hovedstaden Bamako.
  • I tiden som fulgte, klarte maliske og franske soldater å ta tilbake kontrollen over det meste av Nord-Mali.
  • Islamistene holder stand i Ifoghas-fjellene lengst i nord, og det har vært flere geriljaangrep og selvmordsaksjoner i byene Gao og Timbuktu.
  • 1. juli skal en fredsbevarende styrke fra FN utplasseres. Styrken skal bestå av 11.200 soldater og 1.440 politifolk.
  • Norge sender fem stabsoffiserer og rundt 20 andre militæreksperter til Mali, opplyste forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mandag.
  • 6.300 soldater fra ti afrikanske land er allerede i Mali.
  • 7. juli skal det etter planen velges ny president og nasjonalforsamling.

Personellet inngår i en FN-styrke som skal etableres 1. juli, ved omforming av den allerede eksisterende styrken i Mali. Regjeringen orienterte den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mandag ettermiddag.

SV støtter beslutningen og viser til at det er snakk om et FN-oppdrag med full internasjonal støtte.

Les også: SV støtter norsk innsats i Mali

Også Høyre slutter seg regjeringens politikk i denne saken, men påpeker at det er viktig å få klarlagt kommandolinjer og kontrollsystemer.

– Vi har signalisert vår støtte, forutsatt at den er begrenset i størrelse og tid, noe denne innsatsen er, sier Ine Eriksen Søreide (H), leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til NTB.

Ikke regulære soldater

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) presiserer at det ikke er snakk om å sende soldater til en bakkestyrke, men offiserer som skal tjenestegjøre ved et hovedkvarter med sin fagkunnskap og kompetanse. Norge svarer med dette positivt på en forespørsel fra FN.

Afrika-kjenner Morten Bøås i forskningsstiftelsen Fafo mener det er riktig av Norge å bidra til FN-operasjonen i Mali, men legger til at det ikke er noen enkel oppgave.

– Valget om at Norge skulle delta, kom nok som en naturlig konsekvens av at vi har hatt et langvarig forhold til Mali, og at det i tillegg var der terroraksjonen i In Aménas ble planlagt, sier Bøås.

Oppdraget vil vare i tolv måneder og er kostnadsberegnet til 30 millioner kroner. Den norske kontingenten skal bestå av inntil fem stabsoffiserer, samt en informasjons- og analyseenhet, til sammen 20 personer. Dessuten tilbyr Norge fem politirådgivere.

Må stille opp

– Det er viktig at vestlige land stiller opp med militære spesialkapasiteter som FN etterspør. Operasjonen er blant annet viktig for å hindre at internasjonale terrorister og organisert grenseoverskridende kriminalitet får fotfeste i Mali, sier forsvarsministeren.

Tirsdag reiser hun til Brussel for å delta på NATOs forsvarsministermøte. Mali-oppdraget vil bli diskutert uformelt med flere land som har sagt seg villige til å bidra. Det gjelder både Danmark og Tyskland.

Sverige skal sende et transportfly og et antall stabsoffiserer. Et nordisk bidrag har ifølge forsvarsministeren vært diskutert i noen tid.

– Dette er en FN-operasjon som springer ut av en resolusjon som Sikkerhetsrådet vedtok 25. april i år. Mandatet til styrken ligger i denne resolusjonen, sier Strøm-Erichsen.

Omgjør styrke

Det er i dag en styrke på 11.400 personer i Mali, en afrikansk-ledet styrke med deltakelse i all hovedsak fra nabolandene. Denne styrken blir omdøpt til Operasjon MINUSMA 1. juli og får en vesentlig bredere deltakelse.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at svake stater og porøse grenser har bidratt til en framvekst av ekstremistiske organisasjoner. Dette har svekket sikkerheten i Sahel-regionen over tid.

– FNs sikkerhetsråd mener situasjonen i Mali er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Derfor har rådet enstemmig vedtatt å opprette en FN-operasjon. Norsk deltakelse er et viktig bidrag for å stabilisere situasjonen og legge til rette for en inkluderende politisk prosess der det blir avholdt valg, sier Eide.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus