Meny

Bryllupsfeberen stiger i Sverige

NÆRMER SEG: Prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill i Slottskyrkan i Stockholm under lysningsgudstjenesten 19. mai. Til helgen er det klart for bryllup. (Foto: Jonas Ekströmer/ Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka er det klart for prinsesse Madeleine og amerikanske Christopher O'Neills bryllup. I tre dager skal den svenske kongefamilien feire dem.
Fakta om prinsesse Madeleine:

*Yngste barn av kong Carl Gustaf og dronning Silvia, nummer fire i arverekken.

*Født 10. juni 1982 på Drottningholms slott.

*Madeleine Thérèse Amelie Josephine er prinsesse av Sverige og hertuginne av Hälsingland og Gästrikland.

*Er cand. philol, utdannet i kunstvitenskap, etnologi og historie.

*Har også tatt masterkurs i organisasjon/ledelse og flere universitetskurs knyttet til arbeid med trengende barn.

*Jobber ulønnet fulltid for World Childhood Foundation i New York, mottar ikke apanasje, men midler fra Bernadotte-familiens formue.

*Forlovet med finansmannen Christopher O'Neill, kunngjort 25. oktober 2012.

*Vielsen finner sted lørdag 8. juni 2013 i Slottskyrkan i Stockholm.

*Vil fortsatt ha kongelige plikter i og utenfor Sverige, selv om hun og O'Neill skal bo i USA.

(Kilde: Kungahuset.se)

Prinsesse Madeleine lader opp til festen med å feire den svenske nasjonaldagen 6. juni sammen med foreldre og søsken. Deretter følger privatmiddag på Grand Hotel fredag og bryllup lørdag.

– Stemningen er stigende forventningsfull her nå. Hittil har forberedelsene og oppmerksomheten vært preget av at dette ikke er like stort som da kronprinsesse Victoria giftet seg for tre år siden, sier hoffreporter Jenny Alexandersson i Aftonbladet til NTB.

Så er da heller ikke lillesøster like populær som den kommende dronningen. I en undersøkelse tidligere i år kom prinsesse Madeleine på sisteplass når svenskene skulle rangere hvem i kongefamilien de hadde mest tillit til.

Kongen betaler

Målingen i vinter fulgte etter kritikk av prinsesse Madeleines livsførsel i USA og påstander om at hun levde et jetsettliv på svenske skattebetaleres regning. I virkeligheten jobber hun ulønnet fulltid for World Childhood Foundation, uten apanasje og med pengestøtte fra kongefamiliens private formue. Det er også kongefamilien som betaler bryllupskalaset denne uka.

Fredag 7. juni avholdes en stor privat middag i Vinterträdgården på toppen av Grand Hotel i Stockholm. Bryllupsseremonien lørdag finner sted i Slottskyrkan, mens bryllupsmiddagen er lagt til Drottningsholms slott.

Den norske kongefamilien er representert ved kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Tilbaketrukket

På sin hoffblogg har Alexandersson i månedsvis lagt ut detaljer om bryllupet. Først nå merker hun at folk virkelig er spent:

– Særlig i helga begynte det å strømme på med eposter og telefoner fra folk som vil vite mer. Folk er særlig nysgjerrige på hvordan prinsesse Madeleine og Chris O'Neill egentlig er. Selv om det har vært skrevet en del om dem, så har de ikke gitt mange intervjuer eller vært så synlige. Nå innser folk at de egentlig ikke kjenner dem helt.

Prinsesse Madeleine har i tre år levd et ganske privat liv i New York, alene og etter hvert sammen med O'Neill. Ingen av dem liker å eksponeres i pressen, og de har derfor fått kritikk for å være arrogante. Det hjelper ikke at O'Neill flere ganger har vist at han prioriterer karrieren foran representasjon sammen med prinsessen, og at han er blitt fanget på film mens han viser fingeren til pressen.

Rolig oppladning

I likhet med det svenske folk har paret tatt det ganske rolig før den store dagen. Prinsessens utdrikningslag, med storesøster og nære venner i alpene i mars, ble avbrutt av prinsesse Lilians sykdom og bortgang.

– Chris hadde sitt utdrikningslag i svensk stil forrige tirsdag. Han ble kidnappet av prins Carl Philip og svenske venner. Etter lunsj i skjærgården ble det holdt fest, men det skal ha gått relativt rolig for seg, sier Alexandersson.

På den store dagen må paret for øvrig tåle mye medieoppmerksomhet, ettersom 338 medierepresentanter har søkt om plass ved de ti avsperrede områdene ved slottet og kortesjeruten lørdag. Særlig er interessen fra fotografer stor, hele 210 medieansatte vil filme og fotografere fra de anviste plassene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus