Meny

Forsvarsministeren endrer forklaring om Forsvarets knebling

To marinejegere fortalte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i midten av februar om at de blant annet skal ha vært truet med ulovlig avlytting. Nå sier statsråden at hun ikke leste meldingen så grundig som hun burde, og først gjorde det etter at media tok kontakt. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Grete Strøm-Erichsen endrer forklaring om notatet hvor to marinejegerne avslørte forsvarsledelsens trusler om avlytting.

Statsråden medgir nå overfor ABC Nyheter at hun ikke leste meldingen «så grundig som jeg kanskje burde ha gjort».

I midten av februar avslørte to tillitsvalgte i Marinejegerkommandoen (MJK) i en epost til forsvarsministeren at de var utsatt for press og truet med ulovlig telefonavlytting.

Nå viser det seg at statsråden likevel ikke leste eposten grundig nok og at hun ikke var kjent med «detaljene» før media tok kontakt i forrige uke.

Det er ikke det samme som Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i går sa til TV2:

– Det notatet fikk jeg som en oppsummering, delvis, av et møte. Jeg fikk lest det på telefonen sent på kvelden, og så regnet jeg med at dette ville bli journalført i departementet og tatt videre, sier statsråden til tv-kanalen som også avslørte truslene søndag kveld.

Legger seg flat

Nå nyanserer altså forsvarsministeren i betydelig grad sine utsagn.

Det skjer i en epost til ABC Nyheter, hvor Strøm-Erichsen innrømmer at hun likevel ikke leste hele notatet hvor de alvorlige opplysningene også fremkommer:

«Jeg tolket det slik at vedleggene var en oppsummering av vårt møte, og leste dem derfor ikke så grundig som jeg kanskje burde ha gjort», skriver Strøm-Erichsen som så fortsetter:

«Jeg kjente derfor ikke detaljene i vedleggene før media kontaktet departementet tre måneder senere og ba meg kommentere dem. Det første jeg gjorde da jeg leste vedleggene var å be departementsråden undersøke påstandene om trusler. Disse behandles nå som en varslingssak i Forsvarsdepartementet».

Hun sier også at: «all epost til meg blir normalt journalført og saksbehandlet av departementet. Det skjedde imidlertid ikke i dette tilfellet, og eposten ble dessverre liggende. Som statsråd er imidlertid ansvaret mitt, og jeg beklager at dette skjedde».

Ombudsmannen ba om gransking

Bare en uke før notatet ble sendt til henne, hadde hun allerede avvist at det ble utøvd press fra Forsvarssjefens side.

Allerede i slutten av januar fikk Strøm-Erichsen det første varselet om at det kan ha blitt utøvd press for å stanse kritiske stemmer.

Den 23. januar ba Stortingets Ombudsmann for forsvaret, Kjell A. Bratli, om at statsråden gransket alarmerende meldinger om at Forsvarssjefen skal ha avkrevd en lojalitetserklæring fra sine nærmeste offiserer.

Les også: Frykter sensur av norske generaler

Den 1. februar kan ABC Nyheter avsløre hemmeligstemplede dokumenter som avdekker motstand både i Forsvarets hovedkvarter (FOH), og hos MJK mot Forsvarssjefens planer for spesialsoldatene.

Den 7. februar svarer Anne-Grete Strøm-Erichsen at det ikke er avkrevd noen lojalitetserklæringer.

Hennes byråkrater har da brukt to uker på å studere protokollene fra sjef-til-sjef-samtalene som er avholdt, men de har ikke sett på andre muligheter for press fra Forsvarets ledelse og nedover i de militære rekkene.

Les også: - Munnkurv på alle gradsnivåer

Klar over konflikt

Men i mandagens svar til ABC Nyheter sier forsvarsministeren også at hun ventet på eposten fra de tillitsvalgte i Marinejegerkommandoen:

«Fredag 15. februar mottok jeg en epost fra Marinejegerkommandoens tillitsvalgte. Den var ventet. Vi hadde hatt et møte en uke tidligere, hvor de uttrykte bekymring for spesialstyrkestudiens prosess og retning. Jeg besvarte eposten samme kveld for å kvittere på at den var mottatt».

Senere har ombudsmann Kjell A. Bratli gjentatt at Forsvarets ansatte har vært pålagt munnkurv i diskusjonen om spesialsoldatenes organisering.

- Jeg vet jo at det har vært en god del andre syn på hvordan spesialsoldatene skal være organisert i fremtiden, sa Bratli den gangen.

I sin årsmelding til Stortinget understreket viktigheten av alle i Forsvaret «i utgangspunktet står fritt til å ytre seg som de vil uten forhåndssensur».

Tillitsvalgte sto frem

Samme dag som de tillitsvalgte i MJK møter statsråden, har de stått frem i VG og forteller der åpent om at de er kritiske til Forsvarssjefens forslag.

– De to norske spesialstyrkemiljøene har blitt gode igjennom å dyrke hver sin egenart. Det er neppe mulig å ta vare på alle kvalitetene dersom de to miljøene blir slått sammen, sier Sergei Moore fra Norges offisersforbund (NOF).

Les også: Forsvaret i intern strid om spesialsoldatene

Det varr første gang noen offentlig sår tvil om fornuften i forslaget som er lagt frem, og samme uke blir et nytt forslag presentert. Dette er nå sendt til Stortinget.

Det er ventet at Stortinget skal behandle forslaget til ny organisering av de norske spesialstyrkene denne måneden.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å få en kommenter fra ombudsmannen og de tillitsvalgte om saken mandag formiddag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus