Meny

Branntragedie bak låst port i Kina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok bare minutter før kyllingslakteriet i Dehui nordøst i Kina var overtent. En kjemisk lekkasje og en låst port var trolig hovedårsaker til den verste brannkatastrofen som har rammet Kina på tolv år.

Redningsmannskaper var mandag usikre på hvor mange av de ansatte som kunne være innesperret i ruinene av slakteriet. Mer enn 300 var på jobb da det begynte å brenne, og dødstallet sto mandag ettermiddag norsk tid på 119.

– Alt gikk veldig fort, først så vi et lysglimt og så kom det et høyt smell, sa en ikke navngitt slakteriarbeider til kinesisk fjernsyn.

Se video av brannen her

– Vi visste ikke hva som hadde skjedd, men vi skjønte at det var ille, så vi løp, fortsatte arbeideren.

Porten låst

Mange av de ansatte greide å komme seg i sikkerhet, selv om hovedporten til fabrikken ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua var låst da brannen brøt ut. Ifølge det lokale politiet kan en lekkasje av ammoniakk ha vært årsaken til katastrofen.

Brannen i Dehui utløste en storm av kritikk mot forholdene ved slakteriet på sosiale medier som Sina Weibo, Kinas svar på Twitter.

– Ble dette stedet aldri inspisert av brannmyndighetene, spør en av deltakerne i diskusjonen.

– Ledende tjenestemenn må få sparken som en reaksjon på dette, mente en annen.

Kinas president Xi Jinping, som mandag var på besøk i Costa Rica, ga ordre om grundig gransking av årsaken til brannkatastrofen. Den eller de ansvarlige må stilles for retten og straffes, fremholdt han.

Vanskelig arbeid

Brannen skal ha brutt ut rett etter daggry. Kinesiske medier skriver at utgangene fra fabrikken var «trange», noe som vanskeliggjorde redningsarbeidet.

Myndighetene oppgir at det ble sendt over 500 brannmenn til stedet sammen med 270 leger og sykepleiere.

Pårørende samlet seg ved ulykkesstedet for å kreve at myndighetene etterforsker ulykken og legger frem en rapport snarest, ifølge Xinhua.

TV-stasjonen Phoenix, med hovedsete i Hongkong, siterer slektninger som forteller dørene alltid ble holdt låst på fabrikken. Arbeidere har ikke fått lov til å forlate fabrikken i arbeidstiden, og fabrikken har aldri gjennomført brannøvelse.

Elendig sikkerhet

Sikkerheten i kinesisk industri er gjennomgående svært dårlig. Reglene blir ofte ignorert og tjenestemenn bestukket for å overse mangler og brudd.

Fotografier fra brannområdet viser at taket på fabrikken er fullstendig utbrent. Fabrikken ble eid av et lite, lokalt selskap.

Det store flertallet av dødelige industriulykker i Kina skjer i kullgruveindustrien. Over 1.300 døde i gruveulykker i 2012.

44 mennesker døde i en brann på et diskotek i Shenzhen, nær Hongkong, i 2008. Den største brannkatastrofen i nyere tid skjedde på et diskotek i byen Luoyang i det sentrale Kina i år 2000, da 309 mennesker omkom.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus