Bred frustrasjon ligger bak uro i Tyrkia

Opprørspoliti tar i bruk tåregass mot tusener av demonstranter i Istanbul. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix.
Opprørspoliti tar i bruk tåregass mot tusener av demonstranter i Istanbul. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia opplevde i helgen sin verste sosiale uro på flere år. Det skyldes trolig langvarig frustrasjon på flere områder i deler av befolkningen, mener dansk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag jublet demonstranter over at politiet hadde trukket seg bort fra Taksim-plassen i sentrum av Istanbul, som har vært sentrum for protestaksjonene.

Roen så ut til å ha senket seg over byen, men myndighetene er forberedt på mer uro.

Samtidig brøt det søndag ut nye protester i hovedstaden Ankara, hvor politiet brukte tåregass og vannkanoner for å stanse omkring 1.000 demonstranter.

Nesten tusen pågrepet

Folk i Istanbul kunne søndag ta en nærmere titt på ødeleggelsene etter helgens gateslag. Det oppsto etter at politiet fredag grep inn mot en fredelig protestaksjon på Taksim-plassen, der myndighetene vil sanere en nærliggende park for å gi rom til en større bygning som beboere frykter vil bli et kjøpesenter.

Politiets inngripen utviklet seg til harde sammenstøt, der det ble brukt tåregass, vannkanoner, batonger og pepperspray mot demonstrantene. De svarte på sin side med å kaste stein og flasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge myndighetene ble det gjennomført 90 demonstrasjoner i ulike tyrkiske byer, og totalt ble 939 mennesker pågrepet. De oppgir at 79 mennesker ble skadd i sammenstøtene, men det er langt lavere enn hva aktivister og sykehuskilder sier.

– Ulike årsaker

Tyrkia-ekspert Daniella Kuzmanovic tror bråket skyldes en lenge oppdemmet frustrasjon i deler av befolkningen.

– Protestene startet i de sedvanlige kretsene, som protester mot den neoliberale og svært forretningsvennlige økonomiske politikken som regjeringspartiet AKP har ført, sier Kuzmanovic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Demonstrantene proklamerer seier i Istanbul

Men demonstrasjonene utvidet seg etter hvert til å engasjere atskillig bredere lag av befolkningen, forklarer hun.

– Her er det snakk om alle mulige folk som går ut og får utløp for sin vrede.

Kuzmanovic mener mange tyrkere er misfornøyde med den moderniseringen av landets byer som har vært gjennomført de siste ti– tolv årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Autoritær

Regjeringen har latt forretningsfolk bygge en rekke høyhus og kjøpesentre. Det har gått hardt for seg, blant annet med snakk om tvangsflytting av folk, og mange tyrkere mener moderniseringen bare har gjort byene styggere, mener forskeren.

– Dette har folk vært sinte for i lang tid. Denne misnøyen, kombinert med den brutaliteten som politiet viste da parken ble ryddet, har ført til den situasjonen vi ser nå, sier hun.

Les også: Tyrkias regjering erkjenner «ekstrem» politiframferd

Mange i befolkningen er også misfornøyd statsminister Recep Tayyip Erdogans ubøyelige holdning i saken og ser i stadig større grad på ham som en autoritær diktator, forklarer Kuzmanovic. Hun er adjunkt ved Institutt for tverrkulturelle og regionale studier ved Universitetet i København.

– To mistet livet

Ifølge Amnesty International mistet to demonstranter livet under uroen. Gruppa retter skarp kritikk mot politiets hardhendte metoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen erkjenner at politiet har gått vel hardt til verks mot demonstrantene i Istanbul. En av Erdogans rådgivere har lovet at det skal arrangeres et møte mellom Istanbuls myndigheter og representanter for protestbevegelsen.

Les også: Nordmann i Istanbul - Det er helt ville tilstander

Men uroen har allerede spredt seg og utviklet seg til en bredere protest mot regjeringen, som også anklages for å føre Tyrkia i islamistisk retning.

En konkret sak som har forarget mange tyrkere, er strengere restriksjoner på salg av alkohol. Bekymring for at Tyrkia er i ferd med å bli dratt inn i borgerkrigen i nabolandet Syria, har også bidratt til protestene.