Meny

EQUATOR P-2

Hybrid amfibiefly skal frakte folk til hytta

Equator P-2 er en videreføring av en flymodell som den tyske flykonstruktøren og komposittpioneren Günther Pöschel skapte på 1970-tallet. Foto: Tomas Brødreskift, Equatorcraft

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Design på fly er utdatert, mener Tomas Brødreskift. Derfor bygger han sitt eget.

Tomas Brødreskift har helt siden barndommen vært lidenskapelig opptatt av fly. På tross av farens oppfordringer om å bli ingeniør, valgte Tomas å bli industriell designer ved Arkitektøgskolen i Oslo.

De siste tre årene har han videreutviklet sin diplomoppgave – et toseters hybrid amfibiefly. Brødreskift jobber med å forbedre ergonomi og brukervennlighet.

Flydesign er utdatert

– Flydesign og cock-piten har stort sett ikke forandret seg siden 1960-tallet. I vanlige småfly er kontroller og verktøy plassert slik det var mest praktisk for flyingeniørene for mange år siden. Jeg har selv flydd en del og endt opp med å være utrolig sliten på slutten. Det fikk meg til å undersøke mer, sier Brødreskift.

Etter en rekke analyser av bevegelse og sekvens, fant han ut at piloten i løpet av halvtimes flyvning er tvunget til å overvåke og tolke instrumenter ca 80 ganger. I tillegg må piloten fly flyet, navigere og kommunisere og ikke minst se ut.

– Dette er store belastninger for normale hjerner. I tillegg får man ikke en god opplevelse av å fly og man blir sliten og uoppmerksom på lange reiser, spesielt i et trafikkert luftrom.

Funnene fikk ham til forske mer på utdatert design av flyene i verden.

Industridesigneren ønsket derfor å skape ny type flydesign og et annerledes fly hvor han i større grad kunne ta i bruk elektronikk og datamaskiner for å overvåke og forhindre farlige situasjoner.

Les også: Nå har F-35-motoren flere norske deler

Vellykket design

– Bil er et godt eksempel på en vellykket universell design. Du kommer fra Norge og leier bil i Japan og trenger ikke å lese en manual for å kjøre den. Men flymodeller er veldig ulike, og du må lese manualer og øve med en flyinstruktør før du setter deg i flyet, sier Brødreskift.

Med det i tankene ble flyet Equator P-2 utviklet - først i en diplomutgave, så på fritidsbasis i farens garasje.

Selve flyet er en videreføring av en flymodell som den tyske flykonstruktøren og komposittpioneren Günther Pöschel skapte på 1970-tallet.

Brødreskift ble kjent med og inspirert av Pöschel under sin praksisperiode hos det europeiske flyselskapet Airbus.

Les også: Airbus A350 klar for jomfruferd

Et småfly med plass til alt du trenger

– Flyet er ett såkalt småfly, men vi klarte likevel å tyne geometriene slik at det ble mye mer plass til mennesker og bagasje. Du kan ha med deg alt du trenger uten å gå på kompromiss med hastighet og distanse du skal fly, sier Brødreskift.

Flyet har ikke pedaler, og bare et lite instrumentpanel.

– Alt som har med avionikk å gjøre er plassert i et Electronic Flight Instrument System (EFIS) som leverer all informasjon på en lettfattet måte. De fleste systemer på markedet er fortsatt komplekse, og senere håper vi å kunne være med på å designe også bedre skjermsystemer.

I tillegg til EFIS, brukes en nettbrett som sekundærinstrumentering.

Brødreskift påpeker at det har kommet mange gode apper for avionikk som gjør det mulig å planlegge reisen hjemme.

Les også: Flyplassen er åtte år forsinket og har 20.000 feil

Tok vekk bremsepedalen

Flyet er basert på elektronisk styring av sideror, vannror og nesehjul.

– Du styrer det ved å vri stikken rundt vertikalaksen som på mange spillkonsoller.

I stedet for pedalbremser har Brødreskift bremser i gasshåndtaket.

– Det gir en bonus ved at du alltid reduserer turtall på motoren når du bremser hjulene. Reversering av propell skjer også i gasshåndtaket. Dette er spesielt nyttig når du skal stoppe eller rygge i vannet, noe som er ett stort problem i sjøfly generelt.

Flyet er bygget i karbon- og aramidarmert epoxy og glassfiber, ved at man har ett kjernemateriale som skum mellom lag med fiberarmert epoxy.

– Senere kan vi spare mye vekt ved å bruke gode produksjonsprosesser som vakuumstøp og autoklav, men av økonomiske årsaker lager vi alt for hånd fram til testing, sier Brødreskift.

I stedet for pedalbremser har Brødreskift lagt bremsene i gasshåndtaket. Foto: Equatorcraft

Fikk 4,5 millioner kroner

Nylig har folkene bak flyet fått 4,5 millioner kroner fra Transnova, et organ etablert av Samferdselsdepartementet for å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren i Norge.

Deres støtte skal brukes på å utvikle en hybrid fremdriftsmekaniske for småfly. Systemet skal kombinere en forbrenningsmotor og elektrisk fremdrift på en ny og innovativ måte.

– Prosjektet Equator Hybrid Propulsion System har som mål å få en prototyp av ett bio-diesel elektrisk system til flyet klart for testing om 13-14 måneder. Ett av kriteriene for støtten fra Transnova er at systemet blir gjort tilgjengelig for salg uavhengig av flyet vårt, slik at flere fly kan bytte teknologi og bli mer miljøvennlige, sier Brødreskift.

Ellers står folkene bak Equator selv for overvåkningssystemet, og kjølesystemene og integrering av systemet i flyet.

Les også: – F-35 er det beste flyet som er laget

Transnova

Konrad Putz, senioringeniør i Transnova sier at de er opptatt av å støtte prosjekter som bidrar til å erstatte fossile drivstoff med alternative mer miljøvennlige drivstoff. Equator Aircraft sin løsning kan bidra til å erstatte høyoktan flybensin med biodiesel og til å fase inn bruk av elektrisitet i flyvirksomhet.

– Equatorcraft representerer et spennende lite norsk fagmiljø. Vi ønsket å støtte prosjektet fordi det finnes svært få hybride løsninger og teknologier innenfor det segmentet og fordi det er svært kostnadskrevende å utvikle det. Vi ser også at nye teknologier ofte kommer fra nisjebedrifter.

Støtten er gitt under miljøteknologiordningen, som i tillegg til miljøaspektet skal bidra til å etablere fremtidsrettede arbeidsplasser i Norge.

– Vi ønsker å bidra til at Equator Aircraft skaper et levedyktig kommersielt produkt. Prosjektet skal levere en rapport som gjør rede for viktige lærdommer av prosjektet og være til nytte for andre norske aktører, sier Putz.

Transnova støtter utviklingen av den miljøvennlige motoren med 4,5 millioner kroner. Foto: Equatorcraft fly

Les også: Gardermoen varmes med kloakk

Et miljøvennlig fly

orkel Sætervadet mener at Equator P-2 flyet er et svært miljøvennlig alternativ hvis man skal reise på korte og lengre distanser. Han sitter i styret for Equator P-2 og jobber også i miljøutvalget til Norges Luftsportforbund.

Ifølge ham er amfibiefly et miljøvennlig transportmiddel.

– Det forskes en del på småfly med elektrisk motor i blant annet Slovenia. På slike fly holder det elektriske batteriet i kanskje en time. Equator P-2 er et hybridfly som kan fly relativt lange strekninger.

Sætervadet sier at en av hindringene for amfibiefly i Norge er norsk lov som forbyr å lande på innsjøer.

– Derfor er det lite gunstig å bruke amfibiefly her. Men for eksempel i Sverige får man lov til å lande hvor som helst, så lenge innsjøen ikke hører til et naturreservat. I USA finnes det områder hvor amfibieflyet er det eneste fremkomstmiddelet. I tillegg blir slike fly sett på som de minst sjøskadelige.

Sætervadet påpeker at flyet har svært lite kontakt med vannet og etterlater få spor. I tillegg bråker det lite når det tar av, på grunn av den elektriske motoren.

Les også: Slik skal elbilbatteriene bli bedre

Prototype om 16 måneder

Gründeren Brødreskift har bygget opp flyet sammen med folk fra hele verden, fordi det finnes lite kompetanse på fly i Norge.

– Via nett dukket det etter hvert opp flere flinke ingeniører som ville være med på prosjektet. De har siden blitt gode venner og besøkt garasjen vår. Han som står for vingedesign kommer helt fra USA i sommer for å være med og bygge.

Jobbingen ble formalisert i et samvirkelag i 2011, og mange jobber helt uten lønn for å få ferdigstilt flyet. Selv jobber Brødreskift som frilanser og på deltid ved Sintef, og bruker all sin fritid til å bygge flyet.

– Det som dukker opp av tekniske problemstillinger løses sammen med far, ingeniør og flybygger Knut Brødreskift, som har årelang erfaring fra marinteknisk industri. Gjennom sparring på løsninger finner vi gode kompromisser i skjæringspunktene mellom fagene og personlighetene våre, sier Brødreskift.

Den fysiske byggingen er kommet halvveis.

Industridesigneren Tomas Brødreskift (til venstre) utvikler flyet sammen med sin far Knut Brødreskift. Faren er ingeniør og flybygger med årelang erfaring fra marinteknisk industri. Foto: Tomas Brødreskift, Equatorcraft

Les også:

«Det mest fantastiske materialet menneskeheten noen gang har fått tilgang til»

NASAs fremtidsfly bruker mye mindre drivstoff

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Politiet evakuerer beboere i brannområdet i Lyngdal06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep
Siste nytt
08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgePolitiet evakuerer beboere i brannområdet i Lyngdal06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus