Meny

Demonstrantene proklamerer seier i Istanbul

Tyrkisk politi trakk seg tilbake fra Taksim-plassen sent lørdag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter jubler over at politiet har trukket seg bort fra Taksim-plassen i sentrum av Istanbul. Roen ser ut til å ha senket seg over byen, men myndighetene er forberedt på mer uro.

Folk i den tyrkiske storbyen kunne søndag formiddag ta en nærmere titt på ødeleggelsene etter helgens gateslag.

Det var fredag at politiet grep inn mot en fredelig protestaksjon på Taksim-plassen, der myndighetene vil sanere en nærliggende park for å gi rom til et større kultursenter.

Politiets inngripen utviklet seg raskt til voldsomme sammenstøt, der det ble brukt tåregass, vannkanoner, batonger og pepperspray mot demonstrantene De svarte på sin side med å kaste stein og flasker.

Les også: – Det er helt ville tilstander

Se video: Dramatiske tilstander i Istanbul

Mistet livet

Ifølge Amnesty International mistet to demonstranter livet under uroen. Gruppa retter skarp kritikk mot politiets hardhendte metoder. Mange mennesker ble skadd, mens andre ble pågrepet av politiet.

Uroen spredte seg til flere andre byer og utviklet seg til en voldsom misnøye-ytring mot regjeringen, som anklages for å føre Tyrkia i islamistisk retning.

I Ankara stanset politiet en gruppe demonstranter som ville marsjere til nasjonalforsamlingen og statsministerens kontor. Det ble også meldt om demonstrasjoner i Izmir og Bodrum ved Egeerhavet.

Nesten tusen i arrest

I alt 939 personer er ifølge innenriksminister Muammer Güler pågrepet. Han oppgir at 79 mennesker er skadd i sammenstøtene, men det er langt lavere enn hva aktivister og sykehuskilder sier.

Tyrkias regjering har innrømmet at politiet har gått vel hardt til verks mot demonstrantene i Istanbul. Erdogan har blant annet sagt at bruken av pepperspray var en «feil».

En av Erdogans rådgivere har lovet at det skal arrangeres et møte mellom Istanbuls myndigheter og representanter for protestbevegelsen, ifølge dagsavisen Hurriyet. Det kan tyde på at regjeringen er i ferd med å innta en vennligere tone overfor demonstrantene.

Jubel og dans

Sent lørdag kveld danset og sang demonstrantene på Taksim-plassen etter at politiet hadde trukket seg tilbake. Noen sendte også opp fyrverkeri.

Blant de konkrete tingene som utløste sinnet til de unge demonstrantene, er stadig strengere restriksjoner på salg av alkohol.

Bekymring for at Vesten er i ferd med å dra Tyrkia inn i konflikten i Syria bidro også til protestene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus