Meny

Advokat vil senke den seksuelle lavalderen

Advokat Oscar Ihlebæk mener tiden er moden for å sette den seksuelle lavalderen ned fra 16 til 14 år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Oscar Ihlebæk mener sex med 14-åringer bør bli lovlig.

Ihlebæk har mer enn 30 års erfaring fra sedelighetssaker. Han møtte i NRKs Ukeslutt bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til debatt om den seksuelle lavalderen i lys av dommen mot Rune Øygard. Øygard ble denne uken dømt for seksuelle overgrep mot et barn under 16 år. 

Les også: Reagerer på Øygards siste utspill

Ihlebæk mener sex blant ungdom under 16 er såpass utbredt at den seksuelle lavalderen bør settes ned.

– Jeg syns det er en markant forskjell på det å utsette et barn under 14 år, og det å utsette et barn under 16 år for seksuell omgang, sier Ihlebæk til NRK.

Han ønsker at paragraf 196 i Straffeloven, som forbyr seksuell omgang med barn under 16 år, fjernes – og at grensen settes ved 14 år.

– (...) Rett og slett fordi det i 2013 ikke er gitt at barn under 16 år ikke har debutert seksuelt egenhendig eller frivillig tidligere. Og det kan være grunn til å se annerledes på den bestemmelsen i dag enn det man gjorde da den ble laget, uttaler Ihlebæk til NRK.

Les også: Eksperter vil fjerne aldersgrense på porno i Danmark

Ihlebæk sier også at det er feil å automatisk gå ut fra at den yngste parten er et offer, mens en 15-åring i realiteten kan ha vært den mest viljesterke i et forhold med en 20-åring.

Han ble imøtegått av Bohinen, som mener man fortsatt bør ha en klar grense ved 16 år. 

– Man har en mulighet i loven til å la straff falle bort dersom man har en jevnbyrdighet i alder og utvikling. Er det en 17-åring som ligger med en 14-åring vil retten helt klart se annerledes på det, enn om en på 50 år ligger med en som er 14. Og det er jo helt åpenbart at den muligheten ligger i loven i dag, sier Bohinen til NRK.

Hun stempler utspillet fra Ihlebæk som fullstendig skivebom.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus