Meny

Eide tok opp norske Kongo-fanger med Kabila

Draps- og spiondømte Tjostolv Moland og Joshua French har sittet i fengsel i Kongo i fire år. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tok opp fengslingen av Tjostolv Moland og Joshua French med Kongos president Joseph Kabila under et afrikansk toppmøte i Etiopia sist helg.

Det er første gang norske myndigheter har diskutert fengslingen av de to nordmennene i Kongo direkte med landets president, melder TV 2.

Norske myndigheter arbeider med å få på plass en soningsoverføring så raskt som mulig.

– Da jeg tok opp saken, viste jeg til at dette er en sak som har pågått lenge. Han kjente den godt. Jeg sa at jeg håpet at vi ville få en rask fremgang, sier Eide.

President Kabila kan benåde Moland og French, men er også interessert i å diskutere en overføring til Norge.

Les også: Søsteren til Tjostolv Moland snakker ut

– Kabila ga uttrykk for at dette var en vanskelig sak. Men at han også forsto at den var viktig for oss, sier Eide.

Moland og French har sittet fengslet i Kongo i over fire år. De er dømt til døden for drap, og for å ha spionert på vegne av Norge.

Utenriksminister Espen Barth Eide ønsker å få Tjostolv Moland og Joshua French overført fra Kongo til Norge. Foto: NTB Scanpix / APUtenriksminister Espen Barth Eide ønsker å få Tjostolv Moland og Joshua French overført fra Kongo til Norge. Foto: NTB Scanpix / AP

Les også: – Misbruker bistandspenger for å hjelpe Moland og French

Deres norske advokat mener det var på høy tid at det ble opprettet kontakt mellom Norge og Kongo på dette nivået.

– De har sittet der i fire år, og det å sitte i et høysikkerhetsfengsel i Kongo så lenge merker alle på kropp og sjel. Ikke minst av hensyn til sikkerheten, men også til deres helse, er det viktig at det i alle fall begynner å skje noe, sier advokat Hans Marius Graasvold. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus