Meny

Over 900 pågripelser etter masseprotester i Tyrkia

Tyrkisk sivilpoliti pågriper en demonstrant under protestaksjonen i Istanbul lørdag.Politiet får krass kritikk for voldsbruk under demonstrasjonen. Foto: NTB Scanpix / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er gjort 939 pågripelser etter over 90 demonstrasjoner over hele Tyrkia, ifølge regjeringen. Urolighetene er de mest omfattende i landet på flere år.

– Det har vært 939 pågripelser i ulike byer. Enkelte av dem er allerede løslatt, sa Tyrkias innenriksminister Muammer Güler til tyrkisk fjernsyn lørdag kveld.

Han la til at 79 mennesker er skadd i sammenstøtene, et langt lavere antall enn aktivister og legekilder oppgir.

Tyrkias regjering innrømmet tidligere at politiet har gått vel hardt til verks mot demonstrantene i Istanbul. Fredag og lørdag var demonstranter og politi involvert i sammenstøt i sentrum av den tyrkiske storbyen.

– Det er sant at det er blitt gjort feil, at politiinnsatsen har vært ekstremistisk, sier statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig ber han demonstrantene om å slutte å skape problemer for «besøkende, fotgjengere og butikkansatte» og lover at politiet vil sørge for at det igjen blir ro og orden på Taksim-plassen i Istanbul.

– Taksim-plassen kan ikke være et område der ekstremistene går amok, sier Erdogan.

Les også: – Det er helt ville tilstander

Trakk seg tilbake

Tyrkia opplever nå de kraftigste sammenstøtene mellom politi og demonstranter på flere år. Politiet har i helgen brukt tåregass, vannkanoner, pepperspray og batonger for å slå ned protestene, som har spredt seg til hovedstaden Ankara og flere andre byer.

Demonstrasjonene startet som en protest mot at det skal bygges et kjøpesenter i en grønn lunge i Istanbul, men har utviklet seg til å bli et sterkt uttrykk for misnøye med regjeringen og Tyrkias utvikling.

Erdogan fastholder at utbyggingen av kjøpesenteret kommer til å bli gjennomført som planlagt. Han mener at saken kun er et påskudd for å demonstrere og lage bråk.

Tyrkisk politi trakk seg lørdag tilbake fra Taksim-plassen, og øyenvitner forteller om jublende demonstranter da politiet trakk seg tilbake.

En kaféeier i nærheten av plassen sier han er stolt av demonstrantene, mens han feier knust glass og brent plast foran butikken sin.

– Alle har vært her, folk på venstresiden, høyresiden, selv Erdogans tilhengere. Folk er sinte. Jeg er så stolt av dem, sier Ataman Bet, som mener at skadene på butikken hans er et «nødvendig offer».

Se video: Dramatiske tilstander i Istanbul

– Politiovergrep

USA har uttrykt bekymring for Tyrkias måte å håndtere uroen på, og Amnesty International har rettet hard kritikk mot metodene til tyrkisk politi. Ifølge innenriksdepartementet vil det bli tatt rettslige skritt mot politifolk som har gått uforholdsmessig hardt til verks.

Dagens tyrkiske regjering har sitt utspring i partiet AKP, som har islamistiske røtter.

Demonstrantene er kritiske til at samfunnet går i verdikonservativ retning, noe som blant annet gjenspeiles i landets nye alkohollov, som innebærer at det ikke er lov på kjøpe alkohol om kvelden. Noen anklager også Erdogan for å ville gjøre Tyrkia til en islamistisk stat.

Tyrkia har lenge vært et politisk splittet land, der skillelinjene blant annet går mellom islamistiske og sekulære strømninger. De siste årene har det imidlertid vært lite sosial uro i landet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus