Meny

- Det er helt ville tilstander

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre dag på rad skyter tyrkisk politi tåregass mot demonstranter i Istanbul. - Maktmisbruket er enormt, forteller nordmannen Ruben Jervell Pettersen.

Nordmann Ruben Jervell Pettersen (21) fra Bergen jobber som engelsklærer i Istanbul, og havnet fredag kveld midt i opprøret som har preget den tyrkiske storbyen de siste dagene.

– Det er helt ville tilstander her nå. Det er avsindige mengder tåregass i byen, og allerede lenge før Taksim-plassen kjenner man gassen svi i øynene. Den store paradegaten ser også fullstendig herjet ut etter den siste tidens hendelser, forteller Pettersen til ABC Nyheter lørdag formiddag.

Fredag holdt han selv på å bli truffet av en tåregassgranat.

– Det landet granater over alt, og en av dem sneiet benet mitt. Politiet her gjør ikke forskjell på turister eller demonstranter. Folk lå på gaten og trengte hjem i all gassen. Det er virkelig ikke forsvarlig. Maktmisbruket er enormt, det er fryktelig trist å se, forteller en rystet Pettersen.

Store protester

Også lørdag har en stor folkemengde samlet seg på Taksim-plassen i sentrum av Istanbul for å protestere mot regjeringen til statsminister Recep Tayyip Erdogan, som har sittet ved makten i over ti år.

Ruben Jervell Pettersen (21) har jobbet som lærer i Istanbul et halvt år. Nordmannen beskriver helt ville tilstander. Foto: Privat.Ruben Jervell Pettersen (21) har jobbet som lærer i Istanbul et halvt år. Nordmannen beskriver helt ville tilstander. Foto: Privat.

Demonstrasjonene i Tyrkia startet som en protest mot utbyggingen av en grønn lunge i Istanbul, men har utviklet seg til å bli et sterkt uttrykk for misnøye med regjeringen og Tyrkias utvikling.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan går hardt ut mot demonstrantene. I en uttalelse på TV lørdag ba han demonstrantene i Istanbul og andre byer om straks å avslutte protestene mot regjeringen.

Lover ro og orden

Han ber dem også om å ikke gjøre mer skade på «besøkende, fotgjengere og butikkansatte». Samtidig lover han å gjeninnføre ro og orden på Taksim-plassen i sentrum av Istanbul, som har vært samlingsstedet for demonstrantene.

– Politiet var der i går, og de er ute i tjeneste i dag og også i morgen fordi Taksim-plassen ikke kan være et område der ekstremistene går amok, sa Erdogan i uttalelsen.

Både i Istanbul og Ankara ble det fredag meldt om voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og uroen fortsatte lørdag.

Les også: Tåregass mot demonstranter i Istanbul

Myndighetene har kalt inn politistyrker fra flere andre steder i landet, og deler av Istanbul er sperret av, blant annet flere av byens kjente bruer.

Ifølge BBC marsjerte hundrevis av mennesker over Bosporos-brua i Istanbul lørdag morgen.

Mange skadd

Mange er skadd i gatekampene, der politiet har brukt tåregass, vannkanoner, batonger og pepperspray. Rundt ti personer ble fredag brakt til sykehus. En ung kvinne måtte opereres som følge av hodeskader. Over 60 personer er pågrepet.

Uroen begynte på Taksim-plassen i sentrum av Istanbul, der myndighetene planlegger å sanere et grøntområde for å bygge et større kjøpesenter. Men uroen spredte seg raskt til hovedstaden Ankara, samt til byene Bodrum, Konya og Izmir.

– Politiovergrep

USA har uttrykt bekymring for Tyrkias måte å håndtere uroen på, og Amnesty International har rettet hard kritikk mot metodene til tyrkisk politi.

En svensk-tyrkisk student sier at flere hundre er skadd og at demonstranter er blitt mishandlet av politiet.

– I går ble alle som kom i grupper på fire eller flere, arrestert. Mine venner ble tvunget til å late som om de gikk alene eller to og to, sier kvinnen til nyhetsbyrået TT.

Hun befinner seg i Sverige, men har hatt kontakt med demonstranter hele natten via telefon og internett.

– Folk er lei av regjeringen og at den vil kontrollere innbyggerne, sier hun.

Ny alkohollov

Dagens tyrkiske regjering har sitt utspring i partiet AKP, som har islamistiske røtter.

Demonstrantene er kritiske til at samfunnet går i verdikonservativ retning, noe som blant annet gjenspeiles i landets nye alkohollov. Mange er også kritiske til myndighetenes håndtering av krigen i nabolandet Syria.

Tyrkia er et politisk splittet land, der skillelinjene blant annet går mellom islamistiske og sekulære strømninger. De siste årene har det imidlertid vært lite sosial uro i landet.

Demonstranter var fortsatt samlet i sentrum av Ankara natt til lørdag, og det var ventet flere protester både her og i Istanbul utover dagen. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus