Meny

Kinesiske turister får dårlig ry i utlandet

«Ding Jihao var her», har en ung kinesisk turist risset inn på dette steinrelieffet i et eldgammelt tempel i Luxor i Egypt. Episoden vakte stor oppsikt i Beijing, der både regjering og medier nå er bekymret over kinesiske turisters oppførsel i utlandet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lurer til seg fordeler med falske papirer og lar barna sine gjøre fra seg midt på flyplassgulvet. Kinesiske turister er i ferd med å få et svært dårlig ry i utlandet.

En 14 år gammel kinesisk gutt ble nylig tatt i å risse inn påskriften «Ding Jihao var her» på et flere tusen år gammelt steinrelieff i Luxor i Egypt. Episoden ble slått stort opp av medier i Beijing, der visestatsminister Wang Yi kritiserte kinesiske turister for å opptre usivilisert.

– Objektivt sett er våre turister forholdsvis lite siviliserte, mener også Liu Simin, som er reiselivsforsker ved Kinas akademi for samfunnsvitenskap.

– Reiser til utlandet er en ny form for luksus, og mange kinesere ønsker å vise at de har god råd, fastslår han.

Pinlig

Kinesere flest syns det er pinlig å måtte lese om folk som moren som lot barna sine gjøre fra seg på gulvet på Kaohsiung-flyplassen i Taiwan, bare noen meter fra et toalett. Hun unnskyldte seg med at hun hadde lagt avispapir på gulvet først.

Verre er det kanskje at noen turister opptrer direkte uhederlig. På øygruppen Maldivene i Indiahavet har kinesere forsøkt å skaffe seg fordeler forbeholdt nygifte ved å legge fram falske vielsesattester, skrev Hongkong-avisen South China Morning Post nylig.

Problemet med turister som oppfører seg dårlig, skaper økende bekymring på regjeringsnivå i Beijing. Kineserne er stolte av sin eldgamle historie som kulturnasjon, og skammer seg når problemene tas opp av internasjonale medier.

Vennskap

– Vårt håp er at turismen skal styrke vennskapet med andre land. Vi håper også at kinesiske reisende skal respektere lokale lover og bestemmelser og i det hele tatt oppføre seg skikkelig, understreker det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Hong Lei.

Regjeringen har lagt ut retningslinjer for god oppførsel i utlandet på sine nettsider. Her heter det blant annet at turister skal kle seg anstendig, stå pent og tålmodig i køer og ikke plage andre med å rope og skrike. Og de må for all del ikke spytte på gulv og fortau, slik mange kinesere har for vane.

Kina har i dag verdens nest største økonomi, bare slått av USA. Den nye rikdommen gjenspeiles i at over 83 millioner kinesere reiste utenlands i fjor, og at det ble brukt et beløp tilsvarende 600 milliarder kroner på slike reiser.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus